Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 5-én!

1979-ben ezen a napon született gambiai édesapától és norvég édesanyától John Carew, az Olympique Lyon norvég válogatott támadója. A fiatal tehetséget szülővárosának csapatából, a Lorenskogból 1998-ban a Lilleström SK is szerette volna leigazolni, de ő inkább a Valerenga IF együttesét választotta, amely közelebb volt lakhelyéhez, és amelynek gyermekkora óta drukkolt.

Első ottani évében a nemzetközi porondon is letette a névjegyét, a KEK-ben a török Besiktas JK ellen idegenben szerzett mesterhármast, csapata pedig egészen a negyeddöntőig jutott, ahol a Chelsea FC verte ki. Johnt már akkor szerette volna megvásárolni a Bologna FC (6,51 millió dollárt ajánlottak érte), és a francia RC Strasbourg is (4,15 millió dollárt kínáltak), de Carew edzőjére, a volt norvég szövetségi kapitányra, Egil Olsenre hallgatva maradt, 1999-ben pedig a Rosenborg BK-ba szerződött, hogy norvég bajnoki címet nyerjen.

A trondheimi klubban 17 mérkőzésen 18 gólt szerzett, így már senki és semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy külföldre igazoljon, a kérdés csak az volt, hogy hová. A Borussia Dortmund, a PSV Eindhoven és a Valencia CF is bejelentkezett érte, végül a spanyolok vették meg. Vételára nyolcmillió dollár volt, ami akkor norvég átigazolási rekordnak számított. Kezdetben nem nagyon ment neki a játék Spanyolországban, de később belelendült, és 11 góllal zárta a pontvadászatot.

Igaz, a szerződésében az szerepelt, hogy amennyiben tíz gólnál többet szerez, akkor kap egy Ferrarit az egyesülettől. A nyártól kijelentette, hogy nevet változtat, és édesapja emlékére ezentúl Alieu Carewként futballozik. Ez meg is történt, de az új név (amelynek egyébként erő a jelentése az egyik afrikai nyelven) nem hozott sok szerencsét a számára, hiszen a következő szezonban csak egy gólt szerzett.

Szóba került, hogy kölcsönadják az angol Fulham FC-nek, de az utolsó pillanatban meghiúsult a szerződés. A 2002-2003-as bajnokságban már ismét jobban és eredményesebben futballozott (nyolc gólt szerzett a spanyol bajnokságban, ötöt a nemzetközi porondon), de az év nyarán búcsút mondott Valenciának. A Serie A-ban folytatta, az AS Romához szerződött, de az olasz fővárosban sem tudott stabil kezdő lenni, leginkább csereként számoltak vele.

Az elmúlt szezont Törökországban focizta végig, a Besiktas JK-nál magára talált, a korábban tapasztaltnál nagyobb bizalmat 24 mérkőzésen szerzett 13 góljával hálálta meg. Ennek ellenére sokakat meglepett, hogy nyáron az Olympique Lyon új szakvezetője, Gérard Houllier és a klub elnöke, Jean-Michel Aulas őt képzelte el a csapat centereként, Carew pedig napok alatt kedvenc lett a Gerland-stadionban, hiszen első öt francia bajnokiján máris három gólt termelt.