Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 25-én!

1997-ben ezen a napon játszották az angol bajnokság negyedik fordulójának első mérkőzését. A rajtot a legjobban a Blackburn Rovers, a Manchester United és az Arsenal FC kapta el, mindhárom klub hét-hét ponttal állt a játéknap előtt.

Az éllovasok közül a Vörös Ördögök Liverpoolban az Everton FC stadionjában nyertek 2-0-ra (gólszerzők: David Beckham, Teddy Sheringham), míg az Ágyúsok Leicesterben játszottak 3-3-as döntetlent (a londoniak a 89. percben még 2-1-re vezettek, a Dennis Bergkamp mesterhármasával zárult találkozón).

Mielőtt rátérnék a forduló általunk legérdekesebbnek tartott mérkőzésének tárgyalására, nézzünk szét a többi mérkőzésen is, hiszen az ott történtek már így, nyolc év távlatából is történelemnek számítanak.

A Leedsben 2-0-ra nyert Liverpool góljait Karlheinz Riedle és Steve McManaman szerezték; a Chelsea-ban (amelynek kispadján Ruud Gullit ült) Gianluca Vialli, Dennis Wise, Roberto di Matteo játszott; az Aston Villa Dwight Yorke, Stan Collymore csatárkettőssel kezdett; az Everton kapuját még Neville Southall védte, a Barnsley-Bolton 90 perc pedig 18 661 nézőt vonzott a barnsley-i Oakwell Groundon.

Az angol élvonalat azon a nyáron hagyta el a labdarúgástól visszavonult Eric Cantona, de akkor szerződött a szigetországba - többek között - Marc Overmars, Emmanuel Petit, Martin Dahlin, Stéphane Henchoz, Tore-Andre Flo, Gustavo Poyet, Celestine Babayaro, Ed de Goey, Francesco Baiano, Slaven Bilic, Jimmy Hasselbaink, Riedle, Jon Dahl Tomasson, Temuri Kecbaja és Paolo di Canio.

A sztárparádé után azonban térjünk vissza a forduló mérkőzéséhez, ahol a táblázat élén álló három rivális közül egyedül a Blackburn Rovers szerepelt azon a napon hazai pályán, a kék-fehérek a rosszul rajtoló Sheffield Wednesdayt fogadták. Az Ewood Parkban kétharmad ház fogadta a csapatokat, a blackburni szurkolók biztosak voltak csapatuk győzelmében.

Nos, az Internazionalétól a nyáron szerződtetett edző, Roy Hodgson által irányított Rovers játékosai már az első tíz percben eleget is tettek az óhajnak, hiszen a hatodik minutumban 2-0-ra vezettek, a 24. percben pedig már 5-1-et mutatott a stadion eredményjelzője. A második játékrész elején a Baglyok faragtak a hátrányukon, de egy óra játék után a két gólt szerzett olasz csatáruk, Benito Carbone a kiállítás sorsára jutott.

A hazaiak szép estéjét csak egy súlyos sérülés árnyékolta be, a Coventry Citytől szerződtetett ausztrál kapus, John Filan a 64. percben a kezét törte. Az utolsó félórában már csak egy találatot láthatott a publikum, Chris Sutton gólját, amivel kialakult a 7-2-es végeredmény.

A Blackburn négy forduló alatt szerzett tíz pontjával vezette a bajnokságot, a csapat 13 találatából kilencet vállat Sutton és Kevin Gallacher.

Blackburn Rovers - Sheffield Wednesday 7-2 (5-1)
Blackburn, Ewood Park, 19 618 néző
v.: Winter
Blackburn Rovers: Filan (Flowers, 64.) - Kenna, Pearce, Hendry, Valéry, Ripley, Flitcroft, McKinlay (Bohinen, 46.), Wilcox (Dahlin, 56.), Gallacher, Sutton
edző: Hodgson
Sheffield Wednesday: Pressman - Atherton, Newsome, Walker (Collins, 46.), Nolan, Blondeau, Whittingham (Hirst, 46.), Hyde, Di Canio (Nicol, 33.), Booth, B. Carbone
edző: Pleat
gól: Gallacher (2., 6.), Hyde (10. - öngól), Wilcox (19.), Sutton (24., 72.), Bohinen (52.), ill. B. Carbone (7., 46.)
kiállítva: B. Carbone (60.).