Vágólapra másolva!
Összesen 22,5 millió forinthoz jut Puskás Ferenc és családja a vasárnapi Puskás-válogatott - Real Madrid mérkőzés után - hangzott el pénteken a találkozót szervező Trigránit Rt. és TrendSport Kft. közös sajtótájékoztatóján.

Az összeg két részből tevődik össze: a rendező 20 millióval támogatja az Alzheimer-kórhoz hasonló idegrendszeri betegségben szenvedő, 78 éves, legendás játékos gyógykezelését, életkörülményeinek jobbítását, ezen túl pedig az Arcadom Rt. 2,5 millió forintot fizetett azért az árverésre bocsátott labdáért, amelyet Puskás, valamint a pályára lépő sztárok dedikáltak.

Nyúl Sándor, a Trigránit Rt. operatív vezérigazgatója az elmúlt hetekben elhangzott elszámolási vitára utalva hangsúlyozta: még egyszer fontos kiemelni, hogy a vendégek 3-1-es győzelmével zárult összecsapás saját üzleti kockázatra, saját befektetett tőkéből jött létre, és minden egyes szereplő és segítő a fellépésért, illetve az elvégzett munkáért üzleti alapú díjazásban részesült. A karitatív célú kifizetések vagy be nem folyt összegek az üzleti eredményt csökkentik.

A 38 ezer fizető, összesen több mint 40 ezer nézőt vonzó találkozó bevétele több mint 421 millió forint volt, a jegyekből 306 millió folyt be, a reklám- és szponzori rész 78,58 millió, a televíziós jogdíj pedig 36,6 millió volt. Ami a közel 400 milliós kiadási oldalt illeti, a Real Madrid fellépti díja 320 millió, a Puskás-válogatotté 2 millió forintot tett ki. A spanyol élgárda magyarországi tartózkodási költsége 25 és fél milliót emésztett fel, a létesítménnyel, a biztonsággal és a szervezéssel kapcsolatos kiadások közel 43 millióba kerültek. Az eredmény 21,980 millió forintra rúg, ebből 10,990 a Trigránitra jutó rész.

A szervezők szerint a mérkőzés Puskás Ferenc megsegítése mellett egyéb jótékonysági célokat is szolgált. A magyar labdarúgás - főleg az utánpótlásvonal - reklámbevételek formájában több mint húszmillióval gazdagodott, a liga csapatai összesen kétmillió forint értékben kaptak közel 200 jegyet, ezen kívül 1700 hátrányos helyzetű gyermek ingyen nézhette meg a helyszínen a gálát.

"Úgy gondoljuk, hogy a találkozónak jelentős hozadékai voltak. Kívánjuk, hogy mindenki, aki joggal vagy jog nélkül aggódott Puskás Ferenc egészségi állapotáért, a mérkőzésért, a rendezésért, az elszámolásért, és érez magában erőt, késztetést, szervezzen hasonló eseményt! Lehet folytatni a munkánkat!" - mondta Erdős László, a TrendSport Kft. promótere.

Dr. Éliás Gábor, aki már több mint tíz éve látja el a Puskás-család személyes és jogi képviseletét, a sajtótájékoztatón mondott köszönetet a találkozó kiötlőinek, szervezőinek, s a nézőknek. "A most befolyt összeg körülbelül három évre nyújt segítséget Puskás Ferencnek és családjának. A pénz révén például hetente többször járhat majd masszőr a megfáradt sportemberhez" - tette hozzá.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hamarosan számlát nyit, amelyre a 22,5 millió forint is befolyik, és ide lehet majd adományokat felajánlani. Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint Puskás Ferencről az államnak kellene gondoskodni, mert játékosként és pályafutása végeztével is hírnevével sokat segített az országnak.

"Vasárnap volt a Real Madrid, szerdán pedig az argentin válogatott fellépése. Túl közel volt egymáshoz a két jelentős esemény, és mindkét összecsapáson több néző lett volna, ha például egy hónap a különbség, nem három nap. Azonban bátran kijelenthető: szükség van ilyen mérkőzésekre!" - vonta le a következtetést Bozóky.

Nyúl Sándor megjegyezte, hogy Demján Sándor, a Trigránit Rt. elnök-vezérigazgatója a mostani elszámolási "hercehurca" miatt csalódott, s nem tudja, hogy kíván-e a jövőben is Magyarországra csábítani sztárcsapatokat - mint például az előzetesen tervbe vett angol bajnok Chelsea-t -, illetve futballiskolát beindítani.