Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 14-én!

1949-ben ezen a napon született a dán labdarúgás legendás alakja, Morten Olsen, aki futballistaként és szakvezetőként is jelentős sikereket ért el. Olsen a B1901 Nykörbingnél kezdte pályafutását, és egészen 23 éves koráig itt játszott, majd profinak állt (Dániában akkor ugyanis még amatőr szinten űzték a sportágat), és a belga Cercle Bruges-be szerződött.

Ekkor már válogatott játékosnak számított, hiszen a nemzeti tizenegyben 1970-ben debütált. Belgiumban hamar a bajnokság legjobbjai közé került, később megfordult a Molenbeeknél is, majd 1980-ban a brüsszeli sztárklub, az RSC Anderlecht szerződtette. Itt hat szezont töltött el, majd az 1. FC Köln játékosa lett, és 1989-ben itt fejezte be karrierjét.

A válogatottban ez idő alatt összesen 102 alkalommal szerepelt, amivel harmadik helyen áll a dán válogatottsági örökranglistán. Az ő generációja volt az, amely a dán futballt Európa elitjébe vezette a nyolcvanas években: az 1984-es Európa-bajnokságon elődöntőbe jutottak, és Olsen itt a nemzeti tizenegy csapatkapitánya volt, de játszott az 1986-os vébén is.

Labdarúgó-pályafutásának befejezése után egy évvel már a Bröndby IF edzője volt hazájában. Gyorsan próféta lett otthonában, hiszen két év alatt két bajnoki címet szerzett a klubbal, majd a következő évben Németországban megszerezte az edzői diplomát, így innentől kezdve már a Bundesligában is dolgozhatott. Természetesen egykori klubja, az 1. FC Köln szerződtette, de a Kecskéseknél már nem volt olyan sikeres, a tizedik helynél nem tudott előbbre jutni, és 1995 és 1997 között sehol sem dolgozott.

Ezt követően az Ajax Amsterdam mestere lett, és Hollandiában egy bajnoki címet és egy kupát szerzett. 1999 nyarától megint egy évet pihent, majd a 2000-es Európa-bajnokság után őt nevezték ki szövetségi kapitánynak hazájában. Olsen vezetésével a dán nemzeti tizenegy veretlenül zárta a világbajnoki selejtezőt, és simán kvalifikálta magát a vébére, majd az Európa-bajnokságra is, igaz, egyiken sem tudott kiemelkedő eredmény elérni. Ennek ellenére 2006-ig meghosszabbították szerződését, pedig több német egyesület is csábította.