Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 10-én!

1971-ben ezen a napon született Roy Keane, a Manchester United csapatkapitánya. Az írországi Corkból származó játékos pályafutását a Cobh Ramblers nevű amatőrgárdában kezdte. A Nottingham Forest legendás edzője, Brian Clough ebben a csapatban fedezte fel, a fiatal ír játékos ezt követően négy éven keresztül szerepelt a Forestben.

A Manchester United 1993-ban vásárolta meg 3,75 millió fontért, ami akkor brit rekordnak számított. A manchesteri együttesben gyorsan kulcsemberré nőtte ki magát: Alex Ferguson szerint nélkülözhetetlen játékos, amit évekkel később azzal honoráltak a vezetők, hogy új szerződésében heti 90 ezer fontos fizetést biztosítottak számára, ezzel ő lett a legjobban megfizetett brit labdarúgó.

2000-ben játékostársai és az újságírók szavazása alapján is ő lett az év labdarúgója a Premier League-ben. Az ír válogatott tagjaként már az 1994-es világbajnokságon is ott volt, akkor még ifjú titánnak számított, mára viszont klubszinten a Manchester Uniteddel minden lehetséges trófeát megnyert: hétszeres angol bajnok, háromszoros kupagyőztes, BL-, illetve Világkupa-győztes.

Kiválóan tudja motiválni társait, és hozzáállásával (nem ismer elveszett labdát, az utolsó leheletéig küzd) remek példát ad a többieknek. Az egyetlen hibája, hogy keménysége néha durvaságba csap át, és sokszor kap sárga, esetenként piros lapot.