Vágólapra másolva!
Utcai harcok törtek ki Genovában, miután az olasz labdarúgó-szövetség végleges döntése értelmében a város csapata a következő szezont csak a harmadosztályban kezdheti meg. Korábban bebizonyosodott, hogy a Genoa a második vonal (Serie B) zárófordulójában a Veneziának eljuttatott 255 ezer eurós kenőpénzzel biztosította feljutását az élvonalba.

A mintegy kétezer szurkoló eleinte békésen tiltakozott a határozat ellen, ám csakhamar rárontott a kivezényelt rendőrökre. A rendbontás során a megvadult hívek kukákat gyújtottak fel, és palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik könnygázzal "válaszoltak". Személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.

Az ítélet értelmében a Venezia elleni 3-2-es sikert "előkészítő" klubelnököt, Enrico Preziosit és az általános igazgatót, Stefano Capozuccát öt évre eltiltották a futballtól, csakúgy, mint a másik fél igazgatóját, Francesco Dal Cint. A velenceiek két játékosát, Massimo Borgobellow-t és Martin Lejsalt is megbüntette a bizottság: előbbi hat, míg utóbbi öt hónapos eltiltást kapott. A Genoa a Serie C1 küzdelmeit három pont levonással kezdheti meg.

A Serie A mezőnye így erősen foghíjas egyelőre, hiszen a genovaiak kizárása mellett korábban a Messina és Torino nevezését anyagi okok miatt elutasította a szövetség, ezzel a 20 csapatos pontvadászat rajtjára jelenleg 17 együttes készülhet indulása biztos tudatában.