Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 28-án!

2001-ben ezen a napon játszották a Copa América döntőjét. A fináléra elképesztő hangulatban került sor a medellíni El Campín-stadionban, a szurkolók kolumbiai zászlókat lengetve hatalmas hangorkánnal biztatták a hazai válogatottat, amely történelmének első Copa América-győzelmére készült.

Ennek érdekében rögtön az első percben nekirontott ellenfelének, és a torna gólkirálya, Víctor Aristizábal már az ötödik minutában tesztelte a kapufát. Nem sokkal később Freddy Grisales tette próbára a mexikói kapust, Óscar Pérezt, aki nagy nehézségek árán ütötte szögletre a hazai középpályás lövését. A mexikóiak örültek, ha néhány percre meg tudták tartani a játékszert, mint ahogyan akkor is hálát adhattak az égieknek, na meg a paraguayi játékvezetőnek, aki nem adott tizenegyest Aristizábal buktatásáért.

A gólkirály az esetnél megsérült, le kellett cserélni, ám a hazai rohamoknak ez sem vetett véget. Gól azonban egészen a második félidő közepéig nem született, amikor is Iván López beadásánál Iván Córdoba emelkedett a legmagasabbra, és a kapuba bólintott.

A szurkolók őrjöngése közepette a mexikóiak elveszítették a fejüket, és előbb Juan Rodríguez kapott piros lapot, majd nem sokkal a lefújás előtt Gerardo Torrado követte csapattársát - a közép-amerikaiak trénerét, Javier Aguirrét a bíró már az első félidőben elküldte a kispadról.

A lefújást követően hatalmas ünneplés kezdődött országszerte, és az eredményhirdetésnél a kolumbiaiak minden elképzelhető trófeát begyűjtöttek: a kupa és a gólkirályi cím mellett a fair play-díj is az övék lett.

Kolumbia - Mexikó 1-0 (0-0)
Bogotá, Nemesio Camacho "El Campín" stadion, 46 000 néző
v.: Aquino (paraguayi)
Kolumbia: Ó. Córdoba - I. López, I. Córdoba, Yepes, Bedoya, J. C. Ramírez, Vargas, Grisales, G. Hernández (Molina, 87.), Aristizábal (Castillo, 31.), Murillo
szövetségi kapitány: Maturana
Mexikó: Ó. Pérez - Valdéz, A. Rodríguez (Zepeda, 74.), R. H. Morales, Juan Rodríguez, R. C. Morales, Mercado, Johan Rodríguez (Osorno, 67.), Torrado, Arellano (Victorino, 53.), Borgetti
szövetségi kapitány: Aguirre
gól: I. Córdoba (64.)
kiállítva: Juan Rodríguez (79.), Torrado (90.).