Vágólapra másolva!
Az Intertotó-kupa harmadik fordulójában már néhány nagyágyú is bekapcsolódott a küzdelembe, és a 12 párosítás közül mindössze kettő olyan akadt, amelyben nem szerepelt topligás gárda. Nos, az első mérkőzések alapján úgy tűnik, hogy a papírforma mindenütt érvényesül, hiszen a sztárcsapatok közül csupán a Borussia Dortmund ért el gyengébb eredményt, a BVB hazai pályán ikszelt a cseh Slovan Libereccel - a Hamburger SV, VfL Wolfsburg, az Olympique Marseille vagy a Newcastle United viszont idegenben tudott nyerni.

A dortmundi gárda az előző szezonban pénzügyi okokból kényszerű fiatalításon ment keresztül, ám remek bajnoki hajrájával így is bejutott az Intertotó-kupába, és bár a nyáron ismét távozott pár kulcsember, a BVB így is meglehetősen erős csapattal fogadta a Slovan Liberecet. A Westfalen stadionban 43 ezer néző látogatott ki, és a német gárda új szerzemények közül a svájci balhátvéd, Philip Degen, illetve a dél-afrikai csatár, Delron Buckley szerepelt a kezdők között.

A népes számú szurkolóseregnek nem is kellett sokáig várni az első gólra, a nyolcadik percben Ebi Smolaerk beadását a második hullámban érkező Florian Kringe elemi erővel lőtte a hálóba. A csehek már a 11. percben lecserélték balhátvédjüket, majd a játékrész közepén a középpályán is váltottak, és ez a két csere stabilizálta a vendégeket. Közvetlenül a szünet előtt egy cseh focista be is talált a hálóba, és bár ez a Dortmund támadója, Jan Koller volt, mégis az Olomuc örülhetett, mert a hórihorgas csatár a saját tizenhatosán belül felszabadítani igyekezve furcsa mozdulattal a saját kapujába pörgette a labdát.

A második félidő elején mindkét gárda előtt sorra adódtak a helyzetek, a Sigma csatárai háromszor is egy az egyben vezették a labdát a dortmundi kapusra, Roman Weidenfellerre, de egyszer sem tudtak túljárni az eszén, a másik oldalon pedig Buckley, Kringe, majd az előrehúzódó védő, Cristoph Metzelder is ziccert rontott el. A hajrában a vendégek már csak a védekezéssel foglalkoztak, és sikerült is kihúzniuk döntetlennel a meccset, így bizakodva várhatják a visszavágót.

A másik két német gárda viszont vendégként tudott győzni: a Wolfsburg az előző körben a Lombard FC Pápát búcsúztató IFK Göteborgot verte 2-0-ra Svédországban (a Farkasoknál pályára lépett a már hetek óta az Atlético Madriddal tárgyaló Martin Petrov), míg a Hamburg úgy verte 1-0-ra a portugál Uniao Leiriát, hogy a gólkülönbség akár nagyobb is lehetett volna, de Émile Mpenza és Rafael van der Vaart is a kapufát trafálta telibe.

Angol részről a Newcastle United indult a sorozatban, és a Szarkák ahhoz a ZTS Dubnicához látogattak, amely a legelső fordulóban a Vasast búcsúztatta. A Newcastle-ban a csatársorban a sérülések miatt szerepet kapott a saját nevelésű, de az elmúlt években mindig kölcsönadott Michael Chopra, aki kapva kapott a bizonyítási lehetőségen, és már a negyedik percben betalált.

Két perccel később egy védőről a gólvonal felé pattanó labdát az örök lesipuskás Alan Shearer segített még beljebb, így a Newcastle pillanatok alatt kétgólos előnyhöz jutott. A szlovákok becsületére legyen mondva, nem adták fel a küzdelmet, és fölénybe is tudtak kerülni - a Szarkáktól nagyon hiányzott a középpályáról egy erőszakos, labdaszerző focista, a frissen igazolt Scott Parker és Emre Belezöglu nem utazott el Szlovákiába.

A hazaiak a szünet előtt szépíteni is tudtak, és akár ki is egyenlíthettek volna, de előbb a kapufát találták telibe, majd az angolok kapusa, Steve Harper mutatott be bravúros védéseket. A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat, mert a Newcastle legjobbja, James Milner a második félidőben egy pazar emeléssel bebiztosította a Szarkák győzelmét.

Az Olympique Marseille is három gólt ért el idegenben, és így 3-2-re verte a svájci Young Boyst. A helvétek ezzel a meccsel avatták új stadionjukat, a Stade de Suisse-t, és a közel 14 ezres közönség egy kiváló találkozót láthatott, maximum az eredménynek nem örültek annyira. Pedig a genfiek nem futballoztak rosszul, de az első félidőben két gólt is rúgattak az ellenféllel: az első védelmi hibát Wilson Oruma, a másodikat pedig Mamadou Niang használta ki, vagyis az OM első két találatát egyaránt egy új szerzemény érte el.

A hazai együttes a második játékrészben egyenlíteni tudott, és a második gólt a VfB Stuttgarttól hazacsábított Hakan Yakin érte el, de a döntő szót a Marseille nigériai balhátvédje, Taye Taiwo mondta ki, egy szabadrúgást tekert a felső sarokba.

A másik két francia együttes már nem tudott ilyen jó eredményt elérni idegenben, de mind az RC Lens, mind az AS Saint-Etienne döntetlent ért el vendégként, ami szintén nem rossz kiindulási alap a hazai visszavágóra. A lensiak mondjuk viszonylag közel álltak a győzelemhez a horvát Varteks Varazdin otthonában, de a kroátok két perccel a rendes játékidő letelte után kiegyenlítettek a mindössze húszesztendős védő, Mirko Plantic távoli bombájával.

A két spanyol gárda, az RC Deportivo és a Valencia CF ugyan mindössze összesen egy gólt hozott össze, de mivel egyet sem kaptak, így a hispánok is veretlenül zárták a játéknapot. A Depor a horvát Slaven Belup ellen olyan összeállításban lépett pályára, amely akár az előző idényben is szerepelhetett volna, hiszen egyetlen új szerzemény sem volt a kezdők között, de a győztes gólt mégis egy debütáns szerezte, hiszen a második félidőben becserélt Rubén négy perccel a beállása után eredményes volt.

A Valenciánál az újak közül Patrick Kluivert kapott játéklehetőséget, de sem ő, sem pedig a később becserélt, a Real Zaragozától igazolt támadó, David Villa nem tudott gólt szerezni - pedig őket elsősorban ezért vették meg... Az olasz Laziónál viszont még az Udinesétől igazolt jobbhátvéd, Manuele Bellerri is betalált, vagyis ő a lehető legjobban debütált új csapatában, és a rómaiak végül 3-0-ra diadalmaskodtak a finn Tampere United ellenében.