Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid szinte minden szezonnak óriási célokkal vág neki, de a szurkolóknak évek óta mindig csalódniuk kell. Így volt ez idén is, hiszen a fővárosiaknak még az UEFA-kupába sem sikerült kvalifikálniuk magukat. Ezzel természetesen a vezetőség sem volt elégedett, és az Enrique Cerezo vezette testület igyekszik is tenni a jobb szereplésért: a kispadra az argentin sztáredzőt, Carlos Bianchit szerződtették, valamint leigazolták Mateja Kezsmant és Maxi Rodríguezt.

Az utóbbi években nem sok örömben lehetett részük az Atlético Madrid szurkolóinak. Kedvenceik ugyanis, bár mindig hangzatos célokat tűztek ki maguk elé, nemhogy trófeát nem nyertek, de a Bajnokok Ligája-szereplést sem sikerült elérniük. Így történt ez a legutóbbi idényben is, pedig a klub játékoskerete alapján alkalmasnak tűnt arra, hogy az első négy hely valamelyikén végezzen, a piros-fehér-kékeknek mégis be kellett érniük a 11. helyezéssel, azaz még a minimális célkitűzést, az UEFA-kupa-indulást sem sikerült elérniük.

Sejthető volt, hogy ennek a minden elképzelést alulmúló szereplésnek személyi következményei lesznek, és hamar lettek is: néhány nappal az utolsó bajnoki forduló után a klub elnöke, Enrique Cerezo menesztette a csapat vezetőedzőjét, César Ferrandót, akivel pedig ősszel még meglehetősen elégedett volt, hiszen novemberben egy évvel meghosszabbította a tréner eredetileg egyéves szerződését. Ezzel a lépéssel több millió eurót vett ki saját zsebéből Cerezo, hiszen így ennyit kell fizetnie a kirúgott szakembernek.

A pénz azonban nem akadály, legalábbis erre utal az Atlético "viselkedése" az átigazolási piacon. A fővárosiak ugyanis kizárólag sztárokban gondolkodnak, és nemcsak a játékosokat, hanem az edzőket illetően is. Az új edző ugyanis a háromszoros Libertadores-kupa-győztes argentin Carlos Bianchi lett, akivel kétéves szerződést kötött a klub. Bianchi szerződtetése meglehetősen kockázatos lépésnek tűnik, hiszen az ősz hajú mester elég régen nem dolgozott Európában, legutóbb az AS Romát irányította, ahonnan 1997-ben tért haza, és azóta a Boca Juniors kispadján ült, a Buenos Aires-iekkel viszont sikert sikerre halmozott.

Sokáig úgy tűnt, hogy Bianchi Madridban újra együtt dolgozhat régi kedvencével, Juan Román Riquelmével, hiszen Cerezo minden követ megmozgatott azért, hogy megszerezze a Villarreal CF karmesterét. Az üzletről azonban nem a sárgákkal, hanem a középpályást kölcsönadott FC Barcelonával kellett tárgyalni, ami elvben akár még meg is könnyíthette volna az Atlético dolgát, hiszen a katalánok közel sem kötődnek úgy Riquelméhez, mint a Villarreal. Maga a játékos pedig természetesen a madridiakat választotta (volna), elsősorban Bianchi személye miatt. A Villarreal azonban kedvezőbb ajánlatot tett a Barcának, így az argentin a legutóbbi bajnokság bronzérmeséhez írt alá négy évre.

Mégsem telik el a nyár a klub számára argentin válogatott érkezése nélkül, ugyanis az Atlético június 30-án hároméves szerződést kötött Maxi Rodríguezzel. Az egy nappal a kontraktus aláírása előtt még a Konföderációs-kupán szerepelt támadó középpályás az RCD Espanyoltól érkezett a Vicente Calderón stadionba, de hogy mennyiért, azt a felek nem hozták nyilvánosságra. Az Espanyol sajtóközleményében mindössze az áll, hogy a vételár jóval magasabb az Atlético által eredetileg ajánlott hárommillió eurónál. Egy harmadik argentin, Luciano Galletti megszerzése is szerepel Cerezo tervei között, de a szélső klubjával, a Real Zaragozával még nem sikerült egyezségre jutni az anyagiakat illetően. A kék-fehérek négymilliót kérnek Gallettiért, a madridiak pedig természetesen ennél kevesebbet szánnak a tranzakcióra.

Nem csoda, hiszen másra kell a pénz. Konkrétan Mateja Kezsmanra, akit nem volt olcsó megszerezni a Chelsea FC-től. A londoniak végül nyolcmillió euróért voltak hajlandóak megválni a szerb csatártól, aki jóval kevesebb lehetőséget kapott José Mourinhótól, mint amennyire számított, és nemcsak ő, hanem a londoni egyesület szurkolói és vezetői is úgy ítélték meg, jobb, ha klubot és országot vált az egykori holland gólkirály. Hogy Kezsman mennyire örül annak, hogy elhagyta a Chelsea-t, már madridi bemutatásán kiderült, hiszen a szerb majd kicsattant az örömtől, amikor pedig megkapta a szót, nem kevesebb, mint 25 gólt ígért a szurkolóknak a következő szezonra.

Szintén szeretné Spanyolországba csábítani a klub a VfL Wolfsburg bolgár szélsőjét, Martin Petrovot, az ő megszerzése azonban nem ígérkezik könnyűnek. A németek ugyanis tisztában vannak a játékos értékével, és meg is kérik az árát: kerek tízmillió eurót szeretnének kapni Petrovért a zöld-fehérek, míg az Atlético egyelőre legfeljebb hatmilliót hajlandó áldozni az üzletre. A játékossal már sikerült megegyezni a négyéves szerződés részleteiben, de hiába, ha klubja nem adja áldását a megállapodásra.