Vágólapra másolva!
Didier Deschamps munkásságával alapjában véve elégedettek lehetnek az AS Monaco vezetői, szurkolói, hiszen vezérletével a nagyhercegség csapata sorozatban harmadszor végzett a dobogón, és harcolta ki a Bajnokok Ligájában való részvétel jogát. Ez azonban kevés ahhoz képest, hogy a klub elöljárói a bajnoki cím megszerzését tűzték ki célul, ami nem lesz másként a következő idényben sem, és ennek érdekében máris megkezdődött a játékoskeret alapos átalakítása.

Azok után, hogy 2004-ben a csapat döntőt játszhatott a Bajnokok Ligájában, és közel állt a bajnoki aranyérem megszerzéséhez is, a tavaly nyáron rajtolt pontvadászatban természetesen az elsőség megszerzése volt a monte-carlói együttes egyértelmű célja.

Nem is kezdődött rosszul a hosszú menetelés, hiszen a Didier Deschamps által alkalmazott, meglehetősen támadó felfogású taktika kiválóan működött, így nyolc forduló után az első helyen állt a csapat, a kilencedik körben azonban az OGC Nice ellen hazai pályán szenvedett vereséget az AS Monaco, mégpedig úgy, hogy fél órával a lefújás előtt még 3-0-ra vezetett.

Ez a meglehetősen váratlan vereség bizony alaposan visszavetette a csapatot, hiszen hét mérkőzésen keresztül képtelen volt nyerni, és így az első helyről az ötödikre esett vissza. A 17. játéknapon aztán végre megtört a jég, a Toulouse FC-t legyőzték a piros-fehérek, és ezúttal felfelé indultak a hullámvasúton: a nyeretlenségi szériát egy kilenc összecsapásból álló veretlenségi sorozat követte, amelynek köszönhetően a csapat visszaverekedte magát a dobogóra.

A fordulópontnak megint egy hazai 90 perc bizonyult: a Ligue 1 tavaszi rangadóján az Olympique Lyon ellen még az utolsó előtti percben is győzelemre állt a gárda, de a lyoniak a hosszabbításban egyenlítettek, és ezzel a monacóiak reális bajnoki esélyei végképp elszálltak.

Ráadásul menet közben a BL-ből is kiesett a gárda a PSV Eindhoven ellenében, vagyis a szezon előtt kitűzött célok elúszni látszottak, nem maradt más hátra, mint a dobogós pozíció megőrzése, na meg a francia kupa elhódítása, mert a kupasorozatban azért még versenyben volt az együttes.

Egészen az elődöntőig, ahol a másodosztályú CS Sedan nagy meglepetésre kiverte Deschamps együttesét, és akkor már felerősödtek a kritikus hangok a mesterrel szemben, a klub elnöke, Michel Pastor azonban kijelentette, hogy ő továbbra is bízik a szakvezetőben, bár nem rejtette véka alá csalódottságát.

A Monacónak a harmadik helyet végül azért sikerült megszereznie a hajrában feltámadt Olympique Marseille előtt, vagyis a minimális célt elérte a gárda, és máris megkezdődhetett a felkészülés a következő idényre. Annyi már korábban biztos volt, hogy az FC Barcelonától kölcsönvett argentin csatár, Javier Saviola elhagyja a klubot, és Shabani Nonda lejáró szerződését sem hosszabbították meg.

Rajtuk kívül azonban egyelőre csak a svéd Pontus Farnerud köszönt el a társaitól, aki visszatért korábbi egyesületéhez, az RC Strasbourghoz, ahol testvére, Alexander is futballozik. Az érkezők listája viszont jóval hosszabb, a Monaco máris öt új labdarúgót igazolt, nem is beszélve a kölcsönből visszaérkezettekről.

Az első szerzemény a Stade Rennes-ből érkezett a középpályás Olivier Sorlin személyében, akinek lejárt a szerződése a bretonoknál, így aztán egyetlen eurót sem kellett érte fizetni. A leginkább a középpálya jobb oldalán bevethető játékos a nemrég véget ért bajnokságban mindössze három mérkőzést hagyott ki, és nagy szerepe volt abban, hogy Bölöni László csapata végül a negyedik helyet szerezte meg.

A monte-carlóiak szintén ingyen igazolták le a Borussia Dortmundtól a veterán kapust, Guillaume Warmuzt, aki minden bizonnyal az olasz Flavio Roma tartalékja lesz, és a rennes-iek csatárát, Toifilou Maoulidát is pénzmozgás nélkül szerezte meg a nagyhercegség csapata. A spórolás később is folytatódott, elvégre az FC Barcelonától szerződtetett középpályásért, Gerardért sem kellett fizetni, lévén neki is lejárt a kontraktusa a katalánoknál.

Az ötödik új igazolás kölcsönbe érkezett: a francia Olivier Kapót Deschamps már tavaly is szerette volna megszerezni, de ő akkor a Juventus FC-t választotta, ahol azonban nem sok lehetőséget kapott, így most örömmel tért vissza a Ligue 1-be. Az erősítés várhatóan ezzel még nem fejeződött be, elvégre Deschamps még mindenképpen szeretné megszerezni a Girondins Bordeaux játékmesterét, Carmel Meriemet, akivel a klub már meg is egyezett, a két egyesület azonban egyelőre nem tudott megállapodni, és a Monacót az olasz Cagliari szélsőjével, Mauro Espositóval is kapcsolatba hozták.

Mint látható, az összes igazolás (Warmuz kivételével) és kiszemelt a támadórészleget erősíteni, a védelem összetétele egyelőre nem változott, azonban nem lehet kizárni, hogy a balhátvéd Patrice Evráért visszautasíthatatlan ajánlatot kap a klub, ez esetben erre a posztra mindenképpen kell venni valakit, és a megoldás a portugál Boavista FC focistája, Nelson lehet; Deschamps őt figyelteti.