Vágólapra másolva!
A Birmingham Cityt a szakértők a 2004-2005-ös pontvadászat előtt egyértelműen a középmezőny első felébe várták, de sokan még azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a csapat befér az első hat közé. Ehhez képest a gárda a szezon nagy részében a kiesés ellen küzdött, és bár végül 12. lett, a szurkolók maximum annak örülhettek, hogy a városi rivális Aston Villát mindkét derbin legyőzték kedvenceik. A következő idényre mindenesetre megint nagy tervekkel vág neki a klub, legalábbis az első erősítések alapján.

A birminghami vezetők tavaly nyáron alaposan bevásároltak: a klub összesen 14,5 millió eurót költött, és olyan nemzetközileg is ismert focisták érkeztek a csapathoz, mint Emile Heskey, Jesper Grönkjaer, Mario Melchiot vagy Muzzy Izzet. Ráadásul a menedzser, Steve Bruce is szerződést hosszabbított, minden adott volt tehát ahhoz, hogy a gárda javítson a 2004-ben megszerzett tizedik helyén, és stabilizálja pozícióját a Premier League középmezőnyében. Ebből azonban semmi sem valósult meg: a bajnoki rajt katasztrofálisan sikerült, tizenegy forduló alatt a csapat mindössze egy győzelmet szerzett, miközben elsősorban a gólszerzéssel akadtak problémái. A 17. fordulóban a városi derbin az Aston Villa ellen aratott idegenbeli győzelem ugyan adott némi lendületet a gárdának, hiszen ezt követően sorozatban háromszor is nyerni tudott az együttes, de a jó széria hamar véget ért.

Nem csoda, hogy a téli átigazolási időszakban meglehetősen aktív volt az egyesület: először is eladta a csalódást okozott Grönkjaert az Atlético Madridnak, majd pedig a mindenképpen távozni óhajtó Robbie Savage-et a Blackburn Roversnek, a kettejükért kapott több mint hatmillió eurót pedig új futballistákra költötte. Legalábbis egy részét, hiszen komoly összeget csak a másodosztályú Burnley FC csatáráért, Robbie Blake-ért kellett fizetni, akinek vételára 1,8 millió euró volt, a többi négy új igazolás ugyanis egyaránt kölcsönbe érkezett. A szenegáli középpályás, Salif Diaót a Liverpool FC-től, az angol szélső, Jermaine Pennantet az Arsenal FC-től, a tunéziai Mehdi Naftit pedig a Racing Santandertől kölcsönözték ki a szezon végéig, a legnagyobb fogásnak azonban az ugyancsak Spanyolországból megszerzett Walter Pandiani ígérkezett. Az uruguayi támadót az RC Deportivo passzolta át a birminghamieknek, miután a csatár konfliktusba keveredett edzőjével, Javier Iruretával. Igaz, Pandiani szívesebben ment volna az olasz Fiorentinához, azonban a Birmingham City kedvezőbb ajánlatot tett klubjának.

Erősítések ide vagy oda, az eredmények nem nagyon javultak a St. Andrewsban, és a csapat végül a 12. pozícióban zárta a pontvadászatot, vagyis hátrébb végzett, mint egy évvel korábban - igaz, az Aston Villát másodszor is sikerült megverni, vagyis a szurkolók azért túlságosan nem voltak elkeseredve. Az új szerzemények közül sem vált be mindenki: Diao például mindössze két találkozón szerepelt, és Blake sem váltotta meg a világot, bár ahhoz képest, hogy alig játszott, két gólja nem is olyan rossz teljesítmény. Pandiani ezzel szemben kitett magáért, négyszer volt eredményes, és Pennanttal is rendkívül elégedettek voltak.

Nem csoda, hogy a nyári átigazolási időszak első lépéseként éppen őt vették meg az Arsenaltól. A még mindig csak 22 esztendős jobbszélsőt anno csodagyerekként kezelték Angliában, az Arsenal még 1999-ben hárommillió eurónak megfelelő összeget fizetett érte - ehhez képest most a Birminghamnek "csak" 4,4 millió eurót kellett átutalnia az Ágyúsok számlájára. A második új szerzemény is egy régi ismerős, hiszen a birminghamiek a Chelsea FC finn csatárát, Mikael Forssellt vették meg. A skandináv a 2003-2004-es idényben már szerepelt a klubnál kölcsönben, és akkor nagy szerepe volt abban, hogy a csapat a tizedik helyen végzett, hiszen 17 gólt szorgoskodott össze a pontvadászatban. A most véget ért bajnokságot is Birminghamben kezdte, az ötödik fordulót követően azonban súlyos sérülést szenvedett, és mivel úgy tűnt, hogy az idényben már nem léphet pályára, visszatért anyaegyesületéhez. Ott azonban a jelek szerint jobb az orvosi ellátás, hiszen a decemberi műtétjét követő felépülése olyan gyors volt, hogy a bajnokság hajrájában egy mérkőzésen a londoniaknál is pályára lépett. José Mourinho viszont továbbra sem tartott rá igényt, ám a Birmingham meg akarta szerezni, így a tárgyalások nem tartottak sokáig: a City szintén 4,4 millió euróért végleg leigazolhatta a támadót.

A hírek szerint Steve Bruce már csak egy középpályást szeretne igazolni, hiszen a nemrég véget ért pontvadászatban a legnagyobb problémája az volt, hogy ebből a csapatrészből két kulcsembere, David Dunn és Izzet is hosszú időre kidőlt a sorból. A kiszemeltek között van a Newcastle United focistája, Kieron Dyer, illetve a Liverpool FC horvát játékosa, Igor Biscan.