Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 16-án!

1997-ben ezen a napon két mérkőzéssel folytatódott a Copa América. A kontinensbajnokság C csoportjának első fordulójában Mexikó 2-1-re győzött Kolumbia ellen, míg Brazília könnyed, 5-0-s diadalt aratott Costa Rica ellen.

A második körben előbb a két vesztes csapott össze a csoportnak otthont adott Santa Cruzban. Noha a vb-címvédő brazilok (ők a következő 90 percen voltak érintettek) akkor még szállodai szobáikban pihentek, a közönség szépen gyülekezett a Ramón Aguilera stadionban, a Kolumbia-Costa Rica mérkőzés kezdetére 26 ezren gyültek össze.

Mivel a FIFA és a regionális szövetség, a CSF először az 1998-as vb kvalifikációjára találta ki a körmérkőzéses formát (ezzel a tíz tagország válogatottját másfél esztendő alatt 18 tétmérkőzésre kötelezte) így az 1997-es esztendő ennek jegyében telt, ami alaposan rányomta bélyegét a torna színvonalára. A legtöbb válogatottnál pihenőt kaptak az Európában szereplő sztárok, a szövetségi kapitányok inkább a hazai labdarúgókból verbuválták Copa-keretüket. Így volt ezzel Hernán Darío Gómez, a kolumbiai mester is, aki mindössze három légiósának küldött meghívót.

A közép-amerikaiak elleni 90 perc ennek ellenére nem okozott gondott csapatának, amely Neider Morantes révén már az első félidő közepére kétgólos előnyt szerzett. Fordulás után Wilmer Cabrera tizenegyesgóljára még Mauricio Wright válaszolt, de a brazil Sao Paulo FC-ből rekrutált Víctor Aristizábal találatát már nem követte újabb, így Kolumbia 4-1-re győzött.

Brazíliának címvédőként - akkor még - nem kellett selejtezőt játszania, így a selecao a legjobb összetételben érkezett Bolíviába, igaz közel sem pihenten. A hónap elején rendezték ugyanis Franciaországban a Tournoi de France-t, a vb főpróbáját, amelyen Romárióék is részt vettek. (A négyes tornát Anglia nyerte, Brazília, Franciaország és Olaszország előtt.)

Mexikó válogatottja meg is lepte a dél-amerikaiakat, a Kolumbiának is két gólt szerzett Luis Hernández duplájával ugyanis már az első játékrészben kétgólos előnyt szerzett. (A Necaxa 28 éves csatára csak García Aspe, Alves Zague és Carlos Hermosillo hiányában kapott meghívót Bora Milutinovictól, de a lobogó hajú, szőke csatár remekül kihasználta az ölébe hullott lehetőséget.)

A brazilok csak a pihenő után tértek magukhoz, akkor viszont az AS Roma védője, Aldair hamar szépített. Egy órányi játék után Romário gólja már az egyenlítést jelentette, a világklasszis Costa Rica után a CONCACAF-zóna másik képviselőjét is megkínálta egy találattal. Izgalmasan alakult a hajrá is, hiszen a Paris-SG játékosa, Leonardo a 80. percben már a selecaót jutatta előnyhöz, amin nem változtatott Flávio Conceicao kiállítása sem. Zagallo csapata így 3-2-re nyert, és két győzelmével már bejutott a negyeddöntőbe.

eredmények
Kolumbia - Costa Rica 4-1 (2-0)
Santa Cruz, Ramón Aguilera stadion, 26 000 néző
v.: Baharmast (amerikai)
Kolumbia: Calero - Santa, Bermúdez, I. Córdoba, Moreno, Cabrera, Pérez, Pacheco (Bonilla, 84.), Morantes (Mafla, 84.), Ricard (Zuleta, 46.), Aristizábal
Szövetségi kapitány: Gómez
Costa Rica: Barrantes - Jara, González, Wright, Berry, Solís (Myers, 55.), Guillen, López, Soto (Ramírez 63.), Gómez (Oviedo, 60.), Medford
Szövetségi kapitány: Cordero
gól: Morantes (14., 24.), Cabrera (61. - 11-esből), Aristizábal (78.), ill. Wright (67.).

Brazília - Mexikó 3-2 (0-2)
Santa Cruz, Ramón Aguilera stadion, 35 000 néző
v.: Arana (perui)
Brazília: Taffarel - Cafú, Celio Silva, Aldair, Roberto Carlos, Flávio Conceicao, Dunga, Leonardo (Zé Roberto, 88.), Djalminha (Denílson, 46.), Ronaldo, Romário
Szövetségi kapitány: Zagallo
Mexikó: Ríos - C. Suárez, J. Sánchez, Davino, Romero (Abundis, 85.), Pardo, Lara, Villa, Ramírez (R. García, 76.), L. Hernández, Palencia (Blanco, 63.)
Szövetségi kapitány: Milutinovic
gól: Aldair (48.), Romário (62.), Leonardo (80.), ill. L. Hernández (14., 32.)
kiállítva: Flávio Conceicao (89.)

Dévényi Zoltán