Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 10-én!

2001-ben ezen a napon játszotta a Konföderációs-kupa fináléját Franciaország és Japán válogatottja. A döntő két részvevőjének szövetségi kapitánya, Roger Lemerre és Philippe Troussier jól ismerték egymást, hiszen több mint húsz évvel ezelőtt a Red Star Paris-nál már dolgoztak együtt. Akkor Troussier Lemerre játékosa volt, és a tanítványi szerepkörből most sem tudott kilépni.

A fináléban természetesen a franciák számítottak esélyesnek, annál is inkább, mert a házigazdák legjobbja, Nakata Hidetosi inkább klubját, az AS Romát választotta, és visszautazott Olaszországba. Később kiderült, hogy jobban járt volna, ha marad Japánban. Fabio Capello ugyanis nem küldte pályára a Napoli elleni bajnokin, és a Farkasok még nem is szerezték meg a bajnoki címet, vagyis Nakata nem maradt volna ki az ünneplésből sem.

A jokohamai stadionban helyet foglaló mintegy 65 ezer fanatikus ennek ellenére bízott a csodában, ám a japán gárda Nakata nélkül teljesen fantáziátlanul futballozott, és leginkább csak kósza előreívelésekkel próbálkozott. A házigazdák egyetlen komoly lehetősége Nisizava Akinori előtt adódott, aki azonban a levegőben úszva, kapásból fölé bombázott. Ezen az eseten kívül az események szinte végig a japán kapu előtt zajlottak, és a gall gárda akár nagyobb különbségű győzelmet is arathatott volna.

Az egyetlen gólhoz azonban kellett az egész tornán kiválóan védő Kavagucsi Josikacu hibája is. A portás Franck Leboeuf előreívelésénél teljesen feleslegesen jött ki kapujából, és az Arsenal FC középpályása, Patrick Vieira így akadálytalanul fejelhetett a hálóba a tizenhatos vonaláról. Vieira a tornát megelőzően 39 válogatott mérkőzésen szerepelt, de egyetlen alkalommal sem tudott gólt szerezni, a Konföderációs-kupán viszont kétszer is eredményes volt.

Franciaország - Japán 1-0 (1-0)
Jokohama, International-stadion, 65 335 néző
vezette: Bujszaim (egyesült arab emírségekbeli)
Franciaország: Ramé - Karembeu, Desailly, Leboeuf, Lizarazu, Vieira, Djorkaeff (Carriere, 65.), Pires, Marlet (Robert, 58.), Anelka, Wiltord. Szövetségi kapitány: Lemerre.
Japán: Kavagucsi - Macuda, Morioka, Nakata K., Inamoto (Miura, 46.), Ito, Toda, Hiato, Ono (Kubo, 60.), Morisima, Nisizava (Nakajama, 74.). Szövetségi kapitány: Troussier.
gól: Vieira (29.)