Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 9-én!

1978-ban ezen a napon született Miroslav Klose, a Werder Bremen válogatott csatára. 1999-ben még egyike volt a kaiserslauterni Fritz Walter-stadion nyugati kanyarjában szurkoló fanatikusoknak, két évvel később pedig már a válogatottba is meghívót kapott.

A lengyel származású csatár, akinek édesanyja válogatott kézilabdázó volt, édesapja pedig profi futballista, az SG Blaubach-Diedelkopfban kezdte pályafutását, majd az FC Homburgban focizott, és 1999-ben került szeretett egyesületéhez, az 1. FC Kaiserslauternhez, de akkor még csak az amatőrök közé. A tartalékok között futószalagon gyártotta a gólokat, és 2000 januárjában profiszerződést ajánlottak neki, de Klose kijelentette, hogy még nem elég érett ehhez, és maradt az amatőrök között.

Fél évvel később aztán már aláírt a kluboz, és miután Andreas Brehme lett a vezetőedző, lehetőséget kapott a felnőttek között, amivel élni is tudott. Első idényében kilenc gólt ért el, és bár a lengyelek is szívesen látták volna válogatottjukban, mégis Rudi Völler meghívását fogadta el.

A vébéselejtezők során sorsdöntő gólokat szerzett Albánia (első mérkőzésén csereként lépett pályára) és Görögország ellen, majd mesterhármast rúgott Izraelnek. Karrierje legszebb időszaka a 2002-es világbajnokságra tehető, hiszen az ázsiai tornán öt gólt szerzett (Szaúd-Arábia ellen mesterhármas).

A német válogatott a döntőben ugyan alulmaradt a brazilokkal szemben, ám az ezüstérem így is Klose és társai legnagyobb sikere. Tavaly nyáron klubot váltott, a bajnok Werder Bremenhez szerződött. A brémaiak nem tudták megismételni sikerüket, de ez nem Klosén múlott, aki 15 gólt szerzett, azaz csak egy találattal maradt el eddigi legjobb teljesítményétől (2001-02, 16).

Gyermekkorában tornásznak készült, aminek ma is hasznát veszi, hiszen góljai után egy szaltót szokott bemutatni.