Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 20-án!

1982-ben ezen a napon született Petr Cech, a friss angol bajnok Chelsea FC kapusa. Sokak szerint a legendás Ivo Viktor óta a cseheknek nem volt ilyen tehetséges portásuk, mint Cech, aki a Viktoria Plzenben kezdte pályafutását, majd az FK Chmel Blsanyben lett élvonalbeli futballista.

Minden korosztályos válogatottban szerepelt a 16 évesektől kezdve, és a 2000-es sydneyi olimpián biztonsági tartalékként vették számításba. 2001 januárjában a Sparta Praha 370 ezer fontnak megfelelő összeget fizetett érte, amivel a klub második legdrágább igazolása lett, de csak nyáron csatlakozott a prágaiakhoz.

Időközben szerepelt a junior-világbajnokságon Argentínában, ahol végig ő védte a csehek hálóját. A 2001-2002 befejeződött pontvadászatban első számú kapus volt a Spartában, és különösen a Bajnokok Ligájában ment neki jól a védés, a bajnokságban pedig új csúcsot állított fel azzal, hogy 902 percen keresztül nem kapott gólt.

A nagyválogatottban éppen ellenünk mutatkozott be februárban, a ciprusi tornán. A 2002-es U21-es Eb-n aranyérmet szerzett a cseh csapattal, majd a francia Stade Rennes-be szerződött, ahol remekül védett, több európai élklub is kiszemelte magának. Petr szolgálataira a Chelsea FC csapott le, a londoni sikertörténet pedig nagy részben róla is szólt.

Káprázatosan védett a bajnokságot, ligakupát nyert, BL-elődöntőig jutott csapatban, 35 mérkőzés 3150 perce alatt mindössze 13 gólt kapott, ami egyedülálló teljesítmény. Az esztendő elején volt egy 1025 perces gólnélküli sorozata, amellyel ezen műfajban a világranglista 25. helyén áll.

A mai napon Cech mellett még két kiváló, válogatott hálóőr ünnepli születésnapját, hiszen 1977-ben ezen a napon született Leo Franco az Atlético Madrid argentin, illetve ma 24 esztendős Iker Casillas a Real Madrid spanyol válogatott kapusa.