Vágólapra másolva!
Visszautasította a labdarúgók szisztematikus doppingolásának vádját a Szpartak Moszkva korábbi elnöke, Andrej Cservicsenko. Az orosz média áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy a fővárosi klub játékosainak 2003-ban tudatosan adtak tiltott szereket, a szövetség vezetői erről tudtak, csak megpróbálták elhallgatni az ügyet.

"Belefáradtam abba, hogy azt hallgassam: a Szpartak az én irányításom alatt gonosz hatalom volt. Aztán kitalálják, hogy adócsalás, pénzmosás és más bűncselekmény történt. Meg vagyok lepve, hogy még nem vádoltak meg hidegvérű gyilkossággal" - fogalmazott a moszkvai együttest 1999 és 2004 között elnöklő Cservicsenko.

Az újságírók gyanúját erősíti az is, hogy a Szpartak kapitánya, Jegor Tyitov 2003 novemberében fennakadt az ellenőrzésen, ezért egyéves eltiltást kapott. Ráadásul a klub két volt futballistája, Makszim Gyemenko és Vlagyiszlav Vascsjuk azt állította: életük része volt a doppingolás.

"Tudom, előbb vagy utóbb majd olyan elváltozásaink lesznek, amelyeket a dopping okoz" - mondta Vascsjuk.

Társa hozzátette: minden játékos közvetlenül a mérkőzések előtt kis fehér pirulát kapott. Emlékei alapján a szertől egyszer olyan tudatkiesése lett, hogy a szünet után a másik csapat cserepadjára ült le.

A Szport-Ekszpressz című moszkvai lap szerint az is feltűnő, hogy a Szpartak több labdarúgója nem vállalta a játékot az írek elleni, 2003. szeptemberi Európa-bajnoki selejtező előtt.

A klub a vádakra hivatalosan még nem reagált. Az orosz szövetség új elnöke, Vitalij Mutko viszont megígérte, kivizsgáltatja az ügyet.