Vágólapra másolva!
A gyenge szezonkezdés után már novemberben edzőt cserélt az RCD Mallorca. A szurkolók akkor joggal reménykedtek a feltámadásban, hiszen a menesztett Benito Floro helyét az a Héctor Cúper foglalta el, aki néhány éve soha nem látott magasságokba (KEK-döntő, bajnoki bronzérem) emelte az együttest. Most, néhány fordulóval a bajnokság vége előtt úgy tűnik, az argentin mágus sem tud segíteni az együttesen, amely hosszú ideje kieső helyen áll, és egyre csökken a reménye arra, hogy kivívja a bennmaradást.

Az már a bajnokság előtt nyilvánvaló volt, hogy az RCD Mallorcára igen nehéz idény vár, hiszen a nyári holtszezonban megtörtént az, amit már régóta sejteni lehetett: Samuel Eto'o elhagyta az együttest. A kameruni gólvágó Barcelonába távozása ugyan nem kevés pénzt hozott az egyesület kasszájába, de annyit nem, hogy egy hasonló szintű csatárt tudjanak belőle igazolni a piros-feketék. Megvették ugyan Luis Garciát, aki az előző bajnokság során 11 gólt szerzett a Real Murcia színeiben, de azt sejteni lehetett, hogy ő, legyen bármilyen tehetséges is, nem lesz képes pótolni Eto'ót.

Ráadásul nemcsak a csatársor sínylette meg a legnagyobb sztár távozását, hanem az egész csapat, hiszen a Mallorca játéka az elmúlt években jelentős részben a kamerunira épült. Benito Floro vezetőedzőnek nem sikerült felépítenie az új csapatot, igaz, sok ideje nem is volt rá, hiszen már a nyolcadik forduló után menesztették. Utóda a hatalmas közönségkedvenc, az argentin Héctor Raúl Cúper lett, aki 1997 és 1999 között már ült az együttes kispadján, s a KEK döntőjéig és bajnoki bronzéremig vezette a csapatot. Joggal várták hát tőle a megváltást a drukkerek és a vezetők is, hiszen Cúper kiválóan ismeri a helyi viszonyokat, és képes motiválni is a játékosokat, az pedig biztos volt, hogy a szurkolók a végsőkig kitartanak majd mellette.

Az argentin tréner bemutatkozása nem sikerült rosszul, hiszen a csapat az első öt meccsen nyolc pontot szerzett a régi-új szakemberrel, és úgy tűnt, a baleáriak szép lassan elindulnak felfelé a tabellán. December elejétől január végéig azonban ismét hullámvölgybe került a gárda, produkált egy hat mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatot, és állandósította helyét a kiesők között. A baj tehát egyre nagyobb volt, a vezetőség pedig vérfrissítéssel próbálta meg orvosolni a problémákat: a téli átigazolási időszakban összesen öt új játékos érkezett a klubhoz, akik között igencsak jó nevű futballisták is vannak. A nem is olyan régen még az olasz válogatottból és a Juventus FC-ből is kihagyhatatlannak számító védő, Mark Iuliano az ősszel egyetlen percet sem játszott a Juvéban, így a torinóiak boldogan adták őt kölcsön a spanyoloknak. Bemutatkozása nem sikerült valami fényesen új csapatában, hiszen első mérkőzésén, a Real Madrid ellen rögtön kiállították. Azóta viszont rendszeresen tagja a kezdő csapatnak, sőt a 33. fordulóban már első találatát is megszerezte a Mallorca színeiben. Persze Iulianót elsősorban nem azért igazolták le, hogy betaláljon az ellenfél kapujába, az inkább a csatárok feladata.

Erre a posztra is érkeztek új fiúk januárban, mégpedig ketten: a japán Josito Okubo hazájából jött, az argentin Bernardo Romeo pedig a Hamburger SV csapatát hagyta el a Mallorca kedvéért. Okubo a bemutatkozása alkalmával rögtön gólt szerzett az RC Deportivo ellen, igaz, a második találatára azóta is várni kell. Romeo eddig kétszer volt eredményes, mindkétszer a Real Sociedad ellen, azaz ők sem hoztak jelentős javulást a csapat eléggé vérszegény támadójátékába. Ahogy a januárban igazolt középpályások sem adták meg a kellő stabilitást az együttesnek, pedig nyilván ezért szerződtették őket. A Valenciától érkezett veterán Gonzalo de los Santos és a Grémiótól megvett brazil Felipe Melo sem tudta megvetni a lábát a kezdőben, azaz összességében elmondható, hogy a téli szerzemények eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Sok idejük pedig már nincs rá, hiszen alig pár forduló van hátra a bajnokságból, a helyzet pedig egyre aggasztóbb. Legutóbbi tizenkét bajnokijából csupán hármat nyert meg az együttes, és hét vereséget szenvedett, a riválisok pedig ennél szorgalmasabban gyűjtögették a pontokat, így a Mallorca egyre távolabb kerül a bennmaradást érő tizenhetedik helytől. A 35. forduló után a piros-feketéknek három pont volt a hátrányuk a még túlélést jelentő pozícióban tanyázó Levantével szemben, amely elvben nem tűnik ledolgozhatatlannak, ám a szigetiek helyzetét tovább nehezíti, hogy igen nehéz a sorsolásuk. Az utolsó három játéknapon ugyanis az Athletic Bilbao, az RC Deportivo és a Real Betis lesz Cúper együttesének az ellenfele, azaz ellenük kellene a bennmaradáshoz szükséges pontokat begyűjteni.