Vágólapra másolva!
Az olasz élvonal tagjai közül a Cagliari foglalkoztatja a legkevesebb játékost: Daniele Arrigoni eddig mindössze 23 futballistát küldött pályára a szezon során, és nem kevesebb, mint kilenc olyan játékos akad, aki ötnél kevesebb mérkőzésről hiányzott. Az állandóság eddig jót tett a csapatnak, hiszen a piros-kékek a kilencedik helyen állnak, és jóval közelebb vannak az európai kupaszereplést jelentő helyekhez, mint a kiesőzónához. A hajrára azonban lehet, hogy elfáradt a csapat, hiszen a legutóbbi hét fordulóban nyeretlen maradt.

A Serie A hat újonca közül a Palermo mellett a Cagliari volt az egyetlen, amely nem a bennmaradás kiharcolásának reményében, hanem kicsivel merészebb célokkal vágott neki a bajnokságnak. Persze egy gárda, amelynek soraiban ott van Gianfranco Zola is, joggal pályázhatott a középmezőnyben való szereplésre, legalábbis a papírforma szerint. A rajt nem is sikerült rosszul Daniele Arrigoni együttese számára, hiszen 12 forduló után a piros-kékek négy győzelemmel, négy döntetlennel és négy vereséggel álltak a tizedik helyen, azaz tökéletesen megfeleltek az elvárásoknak.

Ráadásul látványos, gólra törő játéka miatt a semleges szurkolók közül is egyre többen megkedvelték a csapatot. A Cagliari ugyanis legtöbbször 4-3-3-as alapfelállásban lép pályára, ennek köszönhetően rengeteg gól esik a szárdok meccsein. Zoláék háromszor is játszottak már 3-3-as döntetlent a bajnokságban, de akadt már 4-2-es és 3-2-es győzelmük, ugyanilyen arányú vereségük, sőt egy 5-1-es zakójuk is, azaz aki a gólzáporos meccseket szereti, annak érdemes megnéznie a Cagliari találkozóit.

Különösen ajánlatos figyelemmel kísérni Mauro Esposito teljesítményét, hiszen a szélső ellenállhatatlanul futballozik az egész szezonban: már 15 gólnál tart, amellyel holtversenyben az ötödik helyen áll a góllövőlistán. De David Suazo és Zola is már hétszer volt eredményes, a támadósorra tehát nemigen lehet egy rossz szavuk sem a Cagliari szurkolóinak.

A védelemre annál inkább, hiszen ez a csapatrész is meglehetősen "gólerős" a szezonban: már 53 gólt kapott a csapat (csak a Lecce, az AS Roma és az AC Parma kapitulált többször). Ehhez képest kész csoda, hogy Arrigoni gárdája a kilencedik helyen áll a tabellán. A jó szereplés titka a szakemberek és köztük maga Arrigoni mester szerint is az állandóságban rejlett és rejlik. Összesen 23 futballista lépett pályára eddig a csapat színeiben az idei szezonban, és kilenc olyan játékos akad a piros-kékek keretében, aki az eddigi 35 találkozó közül legalább 27 alkalommal pályára lépett.

A kapuban a bajnokság elején a görög Katerjannakisz élvezte Arrigoni bizalmát, azonban nem nyújtott meggyőző teljesítményt, így a tréner decemberben váltott, és azóta minden mérkőzésen Gennaro Iezzo állt a kapufák között. A védőnégyest Diego López, Roberto Maltagliati, Francesco Bega és Alessandro Agostini alkotja a mérkőzések többségén: csupán két olyan találkozó akadt a szezon során, amelyen négyük közül legalább hárman ne lettek volna ott a kezdő csapatban. A középpályán többnyire Nelson Abeijón, Massimo Gobbi és Daniele Conti szerepel, elöl pedig Esposito és Zola mellett Antonio Langella kezd.

Arrigoni szerencséjére a sérülések eddig elkerülték az együttest, így a kezdő csapat szinte az egész bajnokságban nagyjából állandó volt. Amíg ez így volt, jól is ment a gárdának, hiszen a 28. fordulóban például az AS Roma távozott 3-0-s vereséggel a Sant'Elia stadionból (a mérkőzés után edzőt is váltottak a fővárosiak). Éppen ez volt az a találkozó, amelyen megtörtént az, amitől az együttes szurkolói a szezon eleje óta tartottak: az első félidő utolsó percében Zola megsérült, és még szünet előtt cserét kért. A 39 éves csapatkapitány a gárda következő öt mérkőzésén nem léphetett pályára, a szárd tizenegy pedig alaposan megsínylette vezére hiányát: négy döntetlen és egy vereség volt az együttes mérlege, és mindössze négy gólt szerzett az újonc, ami szokatlan terméketlenséget jelent.

A 34. fordulóban Zola visszatért, ám ő se tudott segíteni a csapaton, amely a 92. percben mentette döntetlenre a Reggina elleni hazai találkozót. A szárdok szerencséjére a riválisok is éppen abban az időszakban torpantak meg, így a piros-kékek a rossz sorozat ellenére sem estek vissza a tabellán, maradtak a kilencedik helyen, biztonságos távolságra a veszélyes zónától. Sőt, még az is lehet, hogy a csapat ősszel kiléphet az európai porondra, hiszen az UEFA-Intertotó-kupában való szereplés elérhető az együttes számára. Ha a vezetőség vállalná az indulást, a játékosoknak szinte egyáltalán nem lenne nyári pihenőjük. Az pedig legalábbis kérdéses, hogy ilyen szűk kerettel bírni fogja-e a kettős terhelést Szardínia büszkesége a következő idényben.