Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 7-én!

1965-ben ezen a napon született Norman Whiteside, a nyolcvanas évek Manchester Unitedjének északír csillaga. Meglehetősen rövid pályafutás az övé, mégis meglehetősen ismert, ugyanis mind a mai napig több rekordot is tart: 17 évesen mutatkozott be a MU első csapatában, amely Duncan Edwards óta senkinek sem adatott meg; a FA-kupa-döntők történetének legfiatalabb gólszerzője, valamint minden idők legfiatalabb vb-résztvevője.

Whiteside Belfast északi részén született, a MU legendás játékos-megfigyelője, Bob Bishop - akinek a szeme korábban a fiatal George Besten és Sammy McIlroyon is megakadt - 1978-ban vitte a Vörös Ördögökhöz. Norman 1982 áprilisában játszotta első angol bajnoki mérkőzését, majd májusban - az utolsó fordulóban - megszerezte első gólját is.

1982 júniusában mindössze 17 éves és 41 napos volt, amikor a spanyolországi világbajnokságon a Jugoszlávia elleni mérkőzésen Billy Bingham kezdőként játszatta. (Rekordjára azóta a legnagyobb veszélyt 1998-ban az akkor 17 éves és 99 napos kameruni Samuel Eto'o, valamint 2002-ben a 17 éves és 101 napos nigériai Femi Opabunmi jelentették.)

Emlékezetes mérkőzései közé tartozott az 1983-as megismételt FA-kupa-döntő, amikor a Brighton hálójába talált be, valamint az Everton FC elleni 1985-ös finálé, amikor 0-0 után a hosszabbításban egy remek távoli lövéssel döntötte el a trófea sorsát.

Balszélsőből időközben hátrébb lépett a középpályára, s az északír válogatott mellett a (Robson hiányzása esetén) a MU-nak is csapatkapitánya volt. Sorozatos, makacs térdsérülései miatt 1988-ban Alex Ferguson már nem számolt vele, így 1989-ben 600 ezer fontért eladták az Evertonnak. Amikor éppen nem kínozta sérülés, Whiteside nagyon jól futballozott, 37 mérkőzésen 13 gólt szerzett, de sajnos ezek voltak a rövidebb periódusok... Bántóan fiatalon, 27 esztendősen vonult vissza.