Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben köszöntötte a magyar labdarúgás élő legendáját, a 80. születésnapját szerdán ünneplő Buzánszky Jenőt. Az államfő kiemelte, a kiváló védő egész pályafutásával példát mutatott arra, hogy a "tisztességgel és erős akarattal végzett munka kivételes sikerhez segítheti a tehetséget".

"A világ legnépszerűbb sportágában lettél a világ egyik legjobb labdarúgója. 274 élvonalbeli mérkőzésen, 1950 és 1956 között a szinte legyőzhetetlen magyar válogatott tagjaként kápráztattad el a közönséget. 1952-ben szerzett olimpiai bajnoki címed pedig feltette a koronát erre a kivételes teljesítményre. Életutaddal olyan lehetőséget mutatsz a mai fiataloknak, amely megerősítheti bennük a sport iránti szeretetet és alázatot. Megmutatja azt az erőt, amely a kivételes sportemberek sajátja: a játék szeretetének mindent legyőző erejét" - áll a köszöntőben.

Mádl Ferenc említést tett arról is, hogy a kiváló futballista sportpályafutásának befejezése után jótékonysági tevékenységével is elismerést vívott ki magának. "A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnökeként segíted a nehéz körülmények között élő, tehetséges fiatalokat sportolói karrierjük, sikeres jövőjük alakításában. Külön is köszönet illet ezért" - szerepel a levélben.

Mádl Ferenc végezetül jó egészséget és további tevékeny éveket kívánt Buzánszky Jenőnek.

Buzánszky Jenő Dombóváron született, a helyi vasutasok ifjúsági csapatában kezdte pályafutását, majd Dorogra igazolt, ahol 13 esztendőn át 274 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A Helsinkiben (1952) olimpiai bajnokságot nyert, a Londonban 6-3-as diadalt aratott nemzeti tizenegy és az 1954-es berni világbajnoki döntőben fájó vereséget szenvedett Aranycsapat egyetlen vidéki klubban futballozó játékosa volt.

1950-ben a bolgárok ellen szerepelt első alkalommal a válogatottban, és 1956 nyaráig csaknem állandó tagja volt a legendás együttesnek. A megbízhatóság példaképeként emlegették a jobbhátvédet, aki a jobbfedezet Bozsik József gyakori előretörései idején is jó érzékkel hárította az ellenfelek támadásait.

Visszavonulása után kisebb csapatoknál edzősködött, majd a külföldön is túrázó öregfiúk csapatának kapitánya lett. Az MLSZ elnökségében is szerepet vállalt. Puskás Ferenc és Grosics Gyula mellett az Aranycsapat harmadik még életben lévő s jó egészségnek örvendő játékosa.