Vágólapra másolva!
José Mourinho, aki nem is olyan régen még azzal fenyegetőzött, hogy otthagyja a Chelsea-t, ha főnökei nem állnak ki mellette teljes mellszélességgel a Barcelona elleni BL-párharc botránya kapcsán, most könnyen lehet, hogy további tíz évre elkötelezi magát az immár Ligakupa- és Premier League-győztes londoni csapathoz. Ha ez magvalósul, akkor hasonló modell lép életbe a Stamford Bridge-en, mint az Old Traffordon, ahol Sir Alex Ferguson már csaknem két évtizede szolgál menedzserként.

Súlyos érv szól amellett, hogy a 42 éves portugál mágus maradjon: évi hatmillió fontos (8,64 millió eurós) szerződéshosszabbítás - tíz évre. Mindezt Peter Kenyon ügyvezető igazgató jelentette be, habár egyelőre még csak félhivatalosan.

Nemrégiben úgy hírlett, három éves hosszabbítást kínálnak Mourinhónak, évi 5,2 millió font értékben - egymilliót ráígérve jelenlegi 4,2 milliós évi fizetésére -, ám azt követően, hogy a csapat szombaton behozhatatlan előnyre tett szert a bajnokságban, hirtelen jótékonysági roham vett erőt Roman Abramovics klubelnökön.

Persze Mourinho így is egy rakás pénzt fog kasszírozni a közeljövőben. 4,2 milliós alapfizetésére jön a félmilliós prémium a ligakupáért, továbbá a bajnoki címért - amely a második a klub történetében az 1955-ös elsőség után - 1,2 millió, no és ott van még az a kétmillió, amit abban az esetben kap, ha a gárda kiveri a Liverpoolt, majd a május 25-i, isztambuli BL-döntőben két vállra fekteti ellenfelét.

Szóval, ha a BL-diadal is összejön, akkor összesen 7,9 millió fontot (közel hárommilliárd forintot) markolhat fel a 2004-2005-ös szezonért a portugál zseni.
"Ez nem valamiféle hirtelen ötlet, már akkor említést tettünk Josénak hosszú távú terveinkről, amikor tavaly nyáron leszerződtettük", nyilatkozta Kenyon a BBC Radio Five Live című műsorban.

"Kétség sem férhet hozzá, hogy ő a Premiership legjobb menedzsere, egészen rendkívüli egyéniség. Az első pillanattól kezdve lenyűgözött bennünket. Fantasztikus pedigrével érkezett, de kiderült, hogy még annál is jobb, mint amit a híre ígért. Csodálatos csapatszellem uralkodik az öltözőben, s ez kizárólag José érdeme"

Mourinho, a maga részéről viszont Abramovicsot dicséri nyakra-főre: "A főnök futballszeretete lenyűgöző. Egy nagy klubelnöknek kétségtelenül nagy embernek kell lennie, és ő az is. Fantasztikus tulajdonos, és hogy ilyen, az megkönnyíti az edző dolgát, azaz az én dolgomat is" - nyilatkozta Mourinho a News of the Worldnek.

"Nem a tulajdonosok csinálják az edzőket, azonban nagyban segíthetik őket abban, hogy jó edzők legyenek. Lenyűgözött Abramovics lendülete. Mindent meg akar érteni a futballról. Imádja a játékot."

Nos, a számok kétségtelenül alátámasztják Mourinho szavait. Abramovics eddig 683 millió fontot (470 millió eurót) költött a Chelsea FC-re attól kezdve, hogy 2003. július 1-én megvásárolta a klubot. Peter Kenyon azonban értésre adta: a jövőben gátat fognak szabni a mértéktelen költekezésnek.

"Hatalmas összegeket fektettünk be, csak játékosok szerződtetésére legalább 200 millió fontot, azonban készítettünk egy ötéves tervet, amelynek lényege, hogy meg kell térülnie ennek a monumentális befektetésnek. Igazából nincs is már szükségünk túl sok új játékosra, csupán egy-két posztra irányuló célzott erősítésekre" - magyarázta az ügyvezető.

Mellesleg van is esély a százmilliók megtérülésére, hiszen például a minap kötött öt évre szóló, összesen ötvenmillió fontos szponzori szerződést a Chelsea FC a Samsunggal. Ennek fejében a nyártól a "Samsung Mobile" felirat fog szerepelni a játékosok mezén az eddigi "Fly Emirates" helyett. Ez minden idők legnagyobb szponzori szerződése a Premiershipben, sőt, az egész futballvilágban, jócskán felülmúlja a Manchester United és a Vodafone öt éves, 35 millió fontos kontraktusát.

Ch. Gáll András