Vágólapra másolva!

1985: aranylabdás edzők első csatája

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 30-án!

1985-ben ezen a napon, a labdarúgás történetében először találkozott egymással edzőként a France Football két egykori Aranylabdása. A francia szaklap által létrehozott, és a legjobb európai (1995 óta a legjobb, Európában futballozó) játékosnak odaítélt Aranylabdát először 1956-ban adták át a győztesnek, és azóta összesen 38-an kapták meg a világ labdarúgásának egyik legrangosabb egyéni díját. Közülük heten még mindig aktívak, vagyis 31 egykori aranylabdás vonult vissza, és közülük meglehetősen sokan dolgoztak a sportágban edzőként - ám szakvezetőként egészen a nyolcvanas évek közepéig elkerülték egymást az egykori klasszisok.

A nyolcvanas évek második felében azonban egyedülálló pillanat jött el az európai labdarúgásban, hiszen több országban is egykori aranylabdás focista került a válogatott kispadjára. Csehszlovákiában az 1984-es Európa-bajnokságot követően az 1966-ban Aranylabdát nyert Masopustot nevezték ki a nemzeti csapat élére, és ugyanakkor az NSZK-ban Franz Beckenbauer lett a Nationalelf szakvezetője - a két ország együttese pedig az 1986-os világbajnokság selejtezősorozatában egy csoportba került. Részletek>>>