Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) állásfoglalása szerint nem vehetők el visszamenőleg a Juventus bajnoki címei a futballklub orvosának doppingügyei miatt.

Riccardo Agricolát egy bíróság novemberben 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel, valamint 2000 eurós pénzbírsággal sújtotta, amiért 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük EPO-val - látta el a játékosokat.

A lausanne-i székhelyű CAS azzal indokolta döntését, hogy a doktor által beadott készítmények akkoriban még nem szerepeltek a nemzetközi tiltólistán. Korábban Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke vetette fel, hogy visszamenőleg el kellene venni a torinóiak trófeáit.

A botrányt 1998-ban a cseh Zdenek Zeman, a Roma akkori, a Lecce jelenlegi szakvezetője robbantotta ki, aki egy magazinban olyan sztárokat vádolt meg tiltott szerek használatával, mint Alessandro Del Piero, Gianluca Vialli, Zinedine Zidane és Roberto Baggio.

Érdekesség, hogy a 27-szeres olasz bajnok Juventus az említett időszak alatt háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) elhódította a Bajnokok Ligáját is.