Vágólapra másolva!
Szerda este sok szempontból pikáns elődöntővel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája, hiszen a Stamford Bridge-en a sportág jelenlegi angol kirakatcsapata, a pénzügyileg is csúcsközelben járó Chelsea ellenfele a nemzetközileg legsikeresebb szigetországi együttes, a négyszeres BEK-győztes FC Liverpool lesz.

Jelenleg a londoni sztárcsapat számít esélyesnek, hiszen szinte minden szempontból felülmúlja riválisát. Igaz, hétfő este még nem ünnepelhette meg bajnoki címét, az Arsenal sikere miatt erre legalább szombatig várnia kell Jose Mourinho vezetőedző csapatának.

De most nem ez a legfontosabb, hiszen története legnagyobb európai kupasikeréért küzd a Chelsea. Az idény egymás elleni eredményei alapján - költői túlzással élve: - le sem kellene játszani a két BL-elődöntőt, mert Lampardék háromból háromszor győzték le Gerrardékat: a bajnokságban idegenben és hazai pályán is 1-0-ra, míg a Ligakupa döntőjében hosszabbítás után 3-2-re nyertek a Kékek.

A mostani párharc érdekessége, hogy a kispadokon az európai futball előző szezonjának két sikertrénere ül: a Chelsea-t irányító Jose Mourinho az FC Portóval BL-t, míg az FC Liverpoolt dirigáló Rafa Benítez az FC Valenciával UEFA-kupát nyert.

"Hatalmas siker lenne edzőnknek, ha ismét megnyerné a Bajnokok Ligáját. Tavaly a Portóval győzött, s most mi vagyunk az esélyesek, de még hosszú út, nehéz feladat áll előttünk" - mondta John Terry, akit az év játékosának választott az angol Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA).

Az angol válogatott védője nehéz csatára számít a Liverpool ellen. "Nagyszerűen védekeznek, hozzánk hasonló eredményességgel futballoznak. Ugyanakkor bízunk abban, hogy kétgólos előnyt harcolunk ki a Stamford Bridge-en, ebben az esetben biztosnak tűnik a döntőbe jutásunk" - jegyezte meg a kiváló hátvéd.

"A Chelsea-től sem tartunk, nincs is miért. Bárkit legyőzhet az a csapat, amelyik elbúcsúztatta a Juventust! A negyeddöntőben elért sikerrel nőtt az önbizalmunk, s ne feledjék, a nyolcaddöntőben Leverkusenben is diadalmaskodtunk" - szögezte le a Vörösök spanyol klasszisa, Xabi Alonso.

A támadó hozzátette: külön motivációt jelent, hogy "bosszút álljanak" a mostani idényben elszenvedett három vereségért.

A Chelsea-ben a holland Robben február óta először kaphat helyet a kezdőcsapatban, míg Paulo Ferreira és Scott Parker lábsérülés miatt csak a lelátóról szemlélheti a találkozót.

A Liverpoolban felépült a térdét fájlaló Milan Baros (ha nem vállalná a játékot, Luis Garcia lépne a helyére), Fernando Morientes a kupában nem léphet pályára, míg várhatóan Harry Kewell és Dijbril Cisse csereként segíthet csapatán, 90 percet ugyanis nem bírnának még végig. Mauricio Pellegrino, Chris Kirkland, Dietmar Hamann és Josemi sérült.

Tavaly szintén a Bajnokok Ligája elődöntőjéig verekedte magát a Chelsea labdarúgócsapata, akkor a Monaco megoldhatatlan problémát jelentett a londoniaknak. A csapat akkori szakvezetője, Claudio Ranieri úgy véli, a mostani párharcban a Chelsea az esélyes, ám nem szabad elfeledni, hogy a Liverpool az európai színtéren remekel az idei szezonban.

"Úgy gondolom, helyzetéből adódóan a Chelsea az esélyesebb, de óvatosnak kell lennie. A kulcskérdés a csatárok szereplése lesz, sok múlik Damien Duff, Didier Drogba, Eidur Gudjohnsen és Arjen Robben szereplésén" - mondta Ranieri, aki szerint tavaly nehezebb helyzetben volt, mint most kollégája, Jose Mourinho.

"Amikor a Monaco ellen játszottunk, több játékosom is rossz kondicionális állapotban volt. n Duff és Desailly sérüléssel bajlódott, Crespo nem is játszhatott, s több labdarúgó nem teljesen egészségesen vállalta a játékot. Most más a helyzet, nagyon örülök, hogy a csapat ismét eljutott idáig. A Chelsea idén mindent megnyerhet."

a várható kezdőcsapatok
Chelsea: Cech - Johnson, Ricardo Carvalho, Terry, Gallas - Lampard, Makelele, Gudjohnsen - Duff (J. Cole), Drogba, Robben
Liverpool: Dudek - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore - Nunez, Biscan, Gerrard, Riise - Xabi Alonso, Baros (Luis Garcia)

A mérkőzést a francia Alain Sars vezeti, a 44 éves bíró idén már közreműködött egy Liverpool-mérkőzésen, akkor a Vörösök 3-1-re nyertek Leverkusenben.

(MTI)/[origo]