Vágólapra másolva!
Az olaszok jól emlékezhetnek rá, hogy Guus Hiddink csapatai képesek meglepetést okozni az élgárdáknak, így az AC Milan labdarúgói nem vehetik félvállról a PSV Eindhoven elleni, keddi Bajnokok Ligája-elődöntőt.

A milánóiak közül többen is a pályán élték át, hogy a holland tréner által irányított dél-koreai válogatott a 2002-es világbajnokság nyolcaddöntőjében kiverte a sokkal esélyesebbnek tartott olaszokat, akik közül Maldini akkor szerepelt utoljára a nemzeti tizenegyben. A PSV most hasonló bravúrra készül, ráadásul keretében ott van két dél-koreai futballista, akik kellemes emlékeket őriznek a három évvel ezelőtti összecsapásról.

"A Milan 10-szer vagy 20-szor többet költhet játékosokra, de mint tudjuk, a kiscsapatok néha meglephetik a nagyokat, s mi már bebizonyítottuk, hogy tudjuk ennek a receptjét" - mondta bizakodóan Hiddink, aki hozzátette, nem félnek a Milantól, hiszen csak az olaszoknak van veszítenivalójuk, a PSV már a négy közé jutással is hatalmas sikert ért el.

Az sem hátrány a hollandoknak, hogy már csak a BL-re kell koncentrálniuk, ugyanis hétvégén - négy fordulóval a pontvadászat vége előtt - bebiztosították a klub történetének 18. bajnoki címét, míg a hazaiak hatalmas és rendkívül kiélezett versenyfutást folytatnak a Juventusszal a scudettóért.

Ugyanakkor az kétségtelen, hogy Carlo Ancelotti gárdája jobb erőkből áll, s ez még akkor is igaz, ha Andrea Pirlo esetleg nem léphet pályára térdsérülése miatt. Az olaszoknak egy hiányzójuk biztosan lesz, Alessandro Nesta eltiltását tölti, és Jaap Stam sem teljesen egészséges, a hétvégi bajnokin le is kellett cserélni, csak a mérkőzés előtt dől el, hogy tudja -e vállani a játékot.

Ancelotti úgy véli, hogy Hiddink csapata ugyanúgy a kontrákra épít majd, mint tette azt a koreai válogatott a 2002-es vb-nyolcaddöntőn. "Agresszív középpályásai és gyors szélsői vannak a PSV-nek, nagyon hamar odaérnek a kapu elé, úgyhogy figyelni kell rájuk, különösen Vennegoor of Hesselinkre. A csapatom jobb, mint a két évvel ezelőtti BL-győztes garnitúra, de hiba lenni lebecsülni a hollandokat."

A holland meglepetéscsapatból is csak egy ember, John de Jong fog hiányozni, viszont öt kulcsjátékosnak is vigyáznia kell, mert ha sárga lapot kapnak, akkor nem játszhatnak a visszavágón.

A két gárda az 1992/93-as sorozatban a csoportmecsek során már találkozott, akkor az olaszok idegenben 2-1-re, otthon 2-0-ra nyertek, Simone a két meccsen összesen három gólt szerzett, a harmadik olasz találatot Rijkaard jegyezte, a hollandok egyetlen gólját Romário lőtte. A milánói találkozót Puhl Sándor vezette.

A Milan hétszer fogadott holland ellenfelet a nemzetközi kupákban, és öt győzelem mellett két vereség a mérleg, a PSV négyszer vizitált Itáliában, és mindössze egy döntetlenre futotta, a másik négy alkalommal vesztesen hagyták el a pályát.

A várható kezdőcsapatok:
AC Milan: Dida - Cafú, Stam, Maldini, Kaladze - Gattuso, Ambrosini, Seedorf - Kaká - Crespo, Sevcsenko
PSV Eindhoven: Gomes - Ooijer, Alex, Bouma, Jung Pjo Li - van Bommel, Vogel, Cocu - Ji Szung Park, Vennegoor of Hesselink, Farfan
játékvezető: Kirosz Vasszarasz (görög)

A két együttes korábbi mérkőzései:
1992.12.09. (BL, csoportmérkőzések): PSV Eindhoven - AC Milan 1-2
1993.04.21. (BL, csoportmérkőzések): AC Milan - PSV Eindhoven 2-0

[origo] / (MTI)