Vágólapra másolva!
Húszéves szünet után a négyszeres BEK-győztes FC Liverpool visszatért az európai labdarúgás közvetlen elitjébe, miután az 1985-ös, tragédiába torkolló finálé "visszavágóján" elbúcsúztatta a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Juventust.

Pedig az angolok sikerében kevesen hittek rajtuk, és szurkolótáborukon kívül, még a múlt heti hazai 2-1-es győzelmet követően is. A visszavágón azonban a Juventus nem tudta megismételni az előző körben a Real Madrid ellen nyújtott torinói teljesítményt, szinte nem is jelentett veszélyt Jerzy Dudek kapujára.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Liverpool vezetőedzőjeként elődöntős lehetek a Bajnokok Ligájában!" - jelentette ki a lefújás után Rafa Benítez, a szigetországiak spanyol irányítója.

A tréner szakmai elemzésként elmondta: a felkészülés során alaposan kielemezték a Juventus játékát, s feltűnő volt a középpályásjáték erőssége. "Ezért nagyon figyeltünk erre, nyomást gyakoroltunk rájuk. Kiszorítottuk őket a szélekre, mert számunkra kedvező volt, hogy állandóan beadásokkal kellett próbálkozniuk" - jegyezte meg Benítez.

A spanyol edző még kockáztatott is, hiszen a kezdőcsapatba jelölte szerdán a hosszú kényszerpihenő után visszatért Xabi Alonsót. "Szükségünk volt olyan futballistára, aki képes a labdák begyűjtésére és azok jó elosztására. Úgy gondolom, hogy megfelelően teljesítette feladatát" - dicsérte honfitársát az FC Liverpool vezetőedzője.

Másokkal ellentétben Benítez úgy véli, hogy nem történt egetverő meglepetés a Delle Alpi-stadionban. "Keményen dolgoztunk az edzéseken, így magabiztosan várhattuk a két mérkőzést. Sokat tettünk a sikerért".

Az angol labdarúgás hívei már dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen az elődöntőben az FC Liverpool ellenfele a Chelsea. Így az is biztos, hogy az isztambuli finálénak lesz szigetországi résztvevője.

A Juventus trénere, Fabio Capello szerint a Vörösök taktikája tökéletesen működött szerdán este. "Nem adtak teret, s így lehetőséget sem a kibontakozásra. Ezért alig volt helyzetünk. Pedig számítottunk a kinyílásukra, mert az első mérkőzésen azt tapasztaltuk, hogy hajlamosak erre. De most végig kiválóan zárt a liverpooli védelem" - mondta a kiváló szakember.

A torinóiak olasz kulcsembere, Alessandro Del Piero szerint szó sem volt arról, hogy lebecsülték volna az FC Liverpoolt a kedvezőnek vélt első eredmény után. "Tudtuk, hogy kemény csata vár ránk. Kiváló csapat volt az ellenfelünk, picit még a miénknél is jobb" - szögezte le a csatár.

Az 1988-ban BEK-győztes PSV Eindhoven szerdán este folytatta diadalmenetét a Bajnokok Ligájában, drámai csatában, tizenegyes párbajban búcsúztatta az előzetesen esélyesebbnek tartott Olympique Lyont, s készülhet az elődöntőre. A holland klub az emlékezetes diadal óta először jutott a legjobb négy közé a legrangosabb európai sorozatban.

"Nagyon éretten futballoztunk, alaposan feljavultunk a nehéz kezdeti szakasz után, amikor gólt is szerzett a Lyon" - mondta elöljáróban Guus Hiddink, a holland gárda vezetőedzője. A tapasztalt szakember úgy véli, hogy az első negyedórát leszámítva a PSV uralta a hollandiai visszavágót, így nem is idegeskedett a hosszabbítás után.

"Magabiztos voltam, hittem a játékosaimban, főleg Gomes kapusban. A tizenegyesek előtt röviden beszélgettünk, s örömmel tapasztaltam, hogy bízik magában. Megjegyezte: elvégzi a feladatát" - tette hozzá a tréner.

Hiddink már az elődöntőre is tekint, tudja, nem lesz könnyű dolga együttesének. "Az AC Milannal, Európa egyik legjobbjával találkozunk, tudjuk, mire számíthatunk".

Az Olympique Lyon vezetői és játékosai nagyon csalódottak, hiszen kevés választotta el a gárdát attól, hogy belépjen Európa elitjébe. "Edzői pályafutásom legnagyobb csalódása ez a kiesés. Futballistáim is nagyon szomorúak. Mindent megtettünk a két mérkőzésen, s mégis így, balszerencsés körülmények között búcsúztunk" - mondta a vezetőedző, Paul Le Guen, aki értékelésként még hozzáfűzte, a találkozó a várakozásaik szerint alakult.

"Fizikailag a PSV volt az erősebb, a pontrúgásai is veszélyesnek bizonyultak, de a hollandok támadásai összességében nem adtak sok munkát kapusomnak, Gregory Coupet-nak. Előttünk adódott több lehetőség. Sok szép dolgot hajtottunk végre a Bajnokok Ligájában, csak egyszer, Manchesterben veszítettünk. Büszkék vagyunk erre" - szögezte el az OL vezetőedzője.

A Liverpool és a PSV jutott a négy közéhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20050413eloben.html?pIdx=1