Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 14-én!

1992-ben ezen a napon játszották a Coppa Italia, azaz az olasz kupa elődöntőjében a Juventus FC-AC Milan mérkőzést. A két sztárklub összecsapása mindig, minden körülmények között eseménynek számított, számít a talján labdarúgásban.

Külön pikantériát adott a mérkőzésnek, hogy mindkét klub ellenfele városi riválisán lépett túl az előző körben, a milánóiak 3-1-es összesítéssel búcsúztatták a Torinót, míg a Juve hosszabbítás után bizonyult jobbnak az Internél.

A két nappal korábbi, 28. bajnoki fordulóban egyik csapat sem mutatott meggyőző formát, a piros-feketék Cremonában játszottak 1-1-es döntetlent, míg a Juventus hazai pályán csak 1-0-ra nyert az Ascoli ellen. Az AC Milan pontvesztésének köszönhetően, Fabio Capello csapatát (46) öt pontra megközelítette Giovanni Trapattoni legénysége, így nyílt maradt a bajnokság.

Nézzük, milyen összeállításban kezdték a csapatok a kupaelődöntő második felvonását (az első összecsapás gól nélküli döntetlent hozott): Peruzzi - Carrera, Marocchi, Conte, Kohler, Julio César, Galia, Reuter, Schillaci, Casiraghi (Juventus FC), Antonioli - Tassotti, Gambaro, Ancelotti, Costacurta, Baresi, Fuser, Rijkaard, Serena, Donadoni, Massaro (AC Milan).

Hiányzókban nem volt hiány, ilyen-olyan okok miatt a két mester nem számított Maldini, Donadoni, Van Basten, Simone, illetve R. Baggio játékára (az Inter ellen ő szerezte a Juve mindkét gólját). A mérkőzést Salvatore Schillaci 22. percben szerzett góljával a hazaiak nyerték, így 1-0-s összesítéssel jutottak a Copa Italia döntőjébe, az AC Milan kínjait pedig még fokozta, hogy Franco Baresiék 38 (olasz bajnoki és kupa) mérkőzés után szenvedtek ismét vereséget.