Vágólapra másolva!
Az FC Nantes háza táján december elején sem volt valami jó a hangulat, ám a klub szurkolói úgy vélték, ha a téli átigazolási szezonban az egyesület igazol egy gólerős támadót, akkor a problémák rendeződhetnek. Valószínűleg álmukban sem gondolták, hogy az év végén a focisták valósággal fellázadnak a szakvezető, Loic Amisse ellen, és a konfliktusban az edző húzza majd a rövidebbet: a mestert, aki világéletében a klub alkalmazottja volt, menesztették, de az eredmények azóta sem javultak sokat.

A Kanárik az előző szezonban radikális fiatalításba kezdtek, és a folyamatot az utánpótláscsapat korábbi mestere, Loic Amisse irányította, akinek vezérletével az együttes végül a hatodik helyen zárta a pontvadászatot, vagyis minden jel arra mutatott, hogy a klub jó úton halad. A nyáron azonban a vezetőség alaposan elszámította magát, amikor azt gondolta, hogy felgyorsítja a folyamatot, és hét alapembertől is megvált.

Elhagyta a csapatot szinte a teljes védelem, a házi gólkirály Viorel Moldovan, valamint a középpályás Széphane Ziani és Matthieu Berson, a helyükre pedig újabb fiatal tehetségek kerültek. Mindez azt eredményezte, hogy a csapat teljesítménye rendkívül hullámzó lett, egy ötmeccses nyeretlenségi sorozatot három győzelem követett, majd egy újabb megnyert találkozó nélküli széria vette kezdetét.

A gondok elsősorban a támadórészleggel voltak, elvégre 17 forduló alatt egyetlen olyan gárda sem akadt, amely kevesebb gólt ért volna el a Ligue 1-ben.

A téli szünetben aztán robbant a bomba: a L'Équipe-nek adott nyilatkozatában a csapatkapitány Mickael Landreau élénk szavakkal kritizálta a klub elnökét, Jean-Luc Gripond-t, azt állítván, hogy az ő tevékenysége miatt áll a kiesőjelöltek között a gárda, de nem kímélte a szakvezetőt, Amisse-t sem. Az egyesület vezetősége természetesen azonnal reagált a történtekre, és egy hétre eltiltotta az edzések látogatásától a kapust, ám ennek nem várt következményei lettek: a teljes játékoskeret szolidaritást vállalt a hálóőrrel, és ők sem voltak hajlandóak megjelenni a tréningen.

A "lázadás" nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, hiszen arrafelé ez meglehetősen szokatlan eseménynek számít, és miután a felek leültek tárgyalni, az esetből egyedül a tréner került ki vesztesen: Amisse-t ugyanis menesztették, Landreau pedig még csak pénzbüntetést sem kapott.

A Kanárik új szakvezetője Serge le Dizet lett, aki játékosként hat esztendőt húzott le a La Beaujoire stadionban 1992 és 1998 között, de előtte megfordult a Stade Rennes-ben is, és összesen 246 mérkőzést játszott a francia élvonalban. Visszavonulását követően a klub szakmai stábjában kapott helyet, előbb a 17 éven aluliakat irányította, majd 2003 nyarától (amikor Amisse a felnőttekhez került) a tartalékcsapat mellett dolgozott.

Ennek megfelelően tehát jól ismerte a jelenlegi játékoskeretet: Landreau-val, Nicolas Savinaud-val és Frédéric da Rochával még együtt is játszott, az ifjoncokat pedig trenírozta a különböző korosztályos gárdákban.

Az új szakvezető mindenesetre már számíthatott a klub által igazolt új támadóra, Mamadou Diallóra, akit az algériai USM Algertől vettek meg 700 ezer euróért. A mali csatár ki is szorította a kezdő tizenegyből honfitársát, Mamadou Bagayokót, de Diallo korántsem jelentett olyan nagy előrelépést a gárda számára, mint azt a vezetők szerették volna, elvégre eddig csupán egy gólt ért el.

Helyette inkább a 18 esztendős román ifjonc, Claudiu Keserü számít a nagy reménységnek a Kanáriknál, aki ugyan még az előző mesternél, Amisse-nél mutatkozott be a felnőttek között, de csak Le Dizet-nél kap rendszeres játéklehetőséget. Ez persze nem meglepő, elvégre a tréner jól ismeri Keserüt a tartalékcsapatból, ahol a román támadó az előző idényben kilenc gólt ért el a francia negyedosztályban.

A nagyváradi FC Bihortól még 2003 nyarán leigazolt támadó a 21. fordulóban a Stade Rennes elleni hazai találkozón aztán az élvonalban is megszerezte első gólját, és később az RC Strasbourg, majd a Caen ellen is betalált - az FC Nantes pedig mindhárom összecsapást megnyerte.

De nem Keserü az egyetlen fiatal, aki Le Dizet keze alatt végre lehetőséget kap a felnőttek között. Az elmúlt hetekben mutatkozott be a Ligue 1-ben Fouad Bouguerra, valamint a bissau-guineai Bocundji Ca, aki harmadik mérkőzésén rögtön győztes gólt ért el. Vele és Keserüvel a minap profiszerződést is kötött az egyesület: a román támadó három évre írt alá, míg Ca négy évre kötelezte el magát a Kanárikhoz.

Ezzel együtt a csapat szereplése továbbra sem javult sokat, a gárda 29 forduló után a 13. helyet foglalta el táblázaton, így a szurkolóknak továbbra is izgulniuk kell a bennmaradás miatt.