Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 25-én!

1965-ben ezen a napon született minden idők legjobb román futballistája, a Kárpátok Maradonája a jelenleg trénerként tevékenykedő Gheorghe Hagi. A macedón származású szupertehetséget a magyar Bükössy József fedezte fel, és az ifjú Hagi már 17 esztendősen bemutatkozott a román élvonalban a Farul Constanta színeiben.

Egy évvel később a fővárosba szerződött, és a Sportul Studentesc Bucuresti focistája lett, és még tizenéves volt, amikor 1983 novemberében a nagyválogatottban is debütált. A bukaresti egyetemi csapatban az 1985-86-os szezonban 31 mérkőzésen 31 gólt ért el, és ezt követően nem is maradhatott az egyesületnél, az akkori szokások szerint a Steaua Bucurestibe kellett szerződnie, ahol első meccseinek egyikén győztes gólt szerzett az európai szuperkupa fináléjában a Dinamo Kijev ellen.

A katonacsapattal három bajnoki címet szerzett, és az 1988-89-es idényben megint 31 találatig jutott - ám ehhez ezúttal 30 találkozó is elég volt a számára. Ugyanebben a szezonban a BEK döntőjébe juttatta a gárdát, ahol azonban a Steaua 4-0-ra kikapott az AC Milantól. 1990 nyarán a Real Madrid 4,5 millió dollért fizetett ki érte, de a királyi gárdában eleinte nem ment neki a játék, első idényében csupán három gólt ért el - a következőben viszont már 12-t.

Ennek ellenére eladták őt az olasz Bresciának, amellyel azonban kiesett az élvonalból, így egy szezont a Serie B-ben kellett eltöltenie. Így viszont valósággal eltűnt a világ elöl, és az 1994-es világbajnokságon annál nagyobbat "szólt": a World Cup egyik legjobb futballistája volt, három találatot szerzett az USA-ban, és a tornát követően az FC Barcelona szerződtette. Itt nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, és két év elteltével otthagyta a katalánokat, a török Galatasarayba igazolt. Isztambulban aztán megint csúcsformába lendült, négy bajnoki címet szerzett, és 2000-ben UEFA-kupát nyert a gárdával.

A válogatottól a 2000-es Európa-bajnokságon búcsúzott, meglehetősen csúnyán, hiszen az olaszok elleni negyeddöntőben piros lapot kapott. Összesen 125 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, és 35 gólt szerzett - mindkettő román rekordnak számít. Ezt követően egy évet még lehúzott a Galatasarayban, majd 2001 nyarán szögre akasztotta futballcipőjét, de nem sokáig pihenhetett, mert augusztusban már ő volt a román válogatott szövetségi kapitánya, miután egykori játékostársai megbuktatták a korábbi mestert, Bölöni Lászlót.

Hagi csupán öt mérkőzésen keresztül irányította a nemzeti csapatot, és miután az együttes elbukta a szlovénok elleni vb-pótselejtezőt, lemondott posztjáról. Legközelebb 2003 nyarán bukkant fel, amikor nagy meglepetésre a török Bursaspor nevezte ki szakvezetőnek, ám fél évvel később az eredménytelenség hatására innen is távozott. A Galatasaraynál ennek ellenére Fatih Terim távozását követően őt nevezték ki trénernek, és jelenleg is az isztambuliak mestere. A constantai stadion az ő nevét viseli.