Vágólapra másolva!
Vasárnap 16 órától a cardiffi Millennium-stadion ad otthont az angol labdarúgás idei első fináléjának: a Ligakupa döntőjében a bajnoki listavezető Chelsea ellenfele a hétközi BL-nyolcaddöntő egyetlen sikeres szigetországi csapata, az FC Liverpool lesz.

A találkozó esélyese a londoni együttes, még akkor is, ha a legutóbbi két tétmeccsét elveszítette: 1-0-ra a Newcastle United (FA-kupa, nyolcaddöntő) és 2-1-re az FC Barcelona (Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő) ellen. Ilyen "kudarcsorozatra" még nem volt példa a tavaly nyáron érkezett Jose Mourinho vezetőedző uralkodása idején, vagyis nyilvánvalónak tűnik, hogy a Chelsea elszántan készül a cardiffi összecsapásra.

Az sem elhanyagolható, hogy a Ligakupa lehet az odahaza az FC Portóval mindent megnyerő portugál tréner első angliai trófeája, sőt a 2003 nyara óta tulajdonos orosz milliárdos, Roman Abramovics életében is. "Minden sorozatban nyerni akarunk, amelyben még versenyben vagyunk" - adott "útmutatót" a vasárnapi taktikáról Mourinho.

Kollégája, az FC Valenciával 2004-ben spanyol bajnokságot és UEFA Kupát megnyerő spanyol Rafael Benítez is elszánt, igaz, számára sem jelentene karriercsúcsot a Ligakupa elhódítása.

"Fontosabb trófeákat is el akarok hódítani a csapattal, de természetesen örülnék a Ligakupa-diadalnak. Remélem, hogy vasárnap megtesszük az első lépést a későbbi nagy sikerek irányába" - jegyezte meg a tréner.

Az FC Liverpool eddig 62 alkalommal győzte le vasárnapi ellenfelét, míg a Chelsea 46 sikert ünnepelhetett. A Ligakupában 2-0 az állás az FC Liverpool javára.

Az eddigi győztesek:
7: FC Liverpool
5: Aston Villa
4: Nottingham Forest
3: Tottenham Hotspur, Leicester City
2: Manchester City, Wolverhampton Wanderers, Norwich City, Arsenal, Chelsea
1: Birmingham City, West Bromwich Albion, Queen,s Park Rangers, Leeds United, Swindon Town, Stoke City, Oxford United, Luton Town, Manchester United, Sheffield Wednesday, Blackburn Rovers, Middlesbrough