Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 24-én!

1993-ban ezen a napon játszották a Konföderációs-kupa elődjének számító Artemio Franchi-trófeáért vívott válogatott találkozót, amelyen Európa és Dél-Amerika bajnokai csaptak össze.

Földrészünk képviseletében az 1992-es Eb-győztes Dánia utazott a tengerentúlra, ahol a Copa América-győztes Argentína hazai pályán fogadta. Ezen a néven hasonló díjmérkőzésre korábban csak egyszer, 1985-ben került sor, amikor Franciaország 2-0-ra legyőzte Uruguayt, majd nyolcéves pauza következett.

A Mar del Plata-i José María Minella stadionban a 40 000 néző előtt a dánoknak nem egyedül kellett harcba szállniuk Európa elismeréséért, hiszen a FIFA Puhl Sándort jelölte a találkozó játékvezetőjének.

Lássuk, kik kezdték a játékot Puhl sípjelére!

Argentína: Goycochea - Craviotto, Borelli, Vázquez, Altamirano, Simeone, Mancuso, Rodríguez, Maradona, Caniggia, Batistuta
Dánia: Schmeichel - L. Olsen, Rieper, Kjeldberg, Piechnik, Mölby, Goldbaek, Vilfort, H. Larsen, B. Laudrup, Elstrup (Dánia).

A találkozó rémálomként indult a hazaiak számára, akik az aktuális szövetségi kapitány, Alfio Basile hivatalba lépése, azaz az 1990-es világbajnokság óta nem szenvedtek vereséget. A 12. percben az argentin védő, Néstor Craviotto öngólt vétett, így veszélybe került a gauchók 22 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata.

A 30. percben azonban már örömmámorban úszott az aréna, Puhl ugyanis a büntetőpontra mutatott: egy perccel később pedig már könnyekben, Claudio Caniggia ugyanis túljárt Peter Schmeichel eszén és értékesítette a tizenegyest. A hátralévő egy órában nem született újabb gól, így következett a hosszabbítás, ahol szintén érintetlenek maradtak a hálók.

A tizenegyespárbaj során a hazaiaktól Maradona, Batistuta, Simeone, Mancuso és Saldana nem hibázott, a dánoktól Elstrup, Mölby, Steen Nielsen, Laudrup is betalált, de Sergio Goycochea Vilfort és Goldbaek lövését is hárította, így Argentína 5-4-re nyert, és elhódította az Artemio Franchi-kupát.