Vágólapra másolva!
Akárcsak az egész év, a téli átigazolási időszak is a két sztárklubról, azaz az FC Barcelonáról és a Real Madridról szólt Spanyolországban. A szokásoknak megfelelően ezúttal is jóval több volt a pletyka, mint a konkrét tény mindkét gárda erősítéseit illetően, de azért mind a katalánok, mind a királyi gárda szerződtetett új játékost. A többiek sem tétlenkedtek, így viszonylag eseménydús volt a január a hispán futballpiacon.

A listavezető FC Barcelonánál - érthető módon - nem volt nagy a mozgás, hiszen a Frank Rijkaard vezetőedző rendelkezésére álló játékoskerettel nincs különösebb probléma. A szurkolók talán csak egy védekező középpályást és egy befejező csatárt láttak volna szívesen a gárdában, és januárban mindkét vágyuk teljesült. A középpályára Olaszországból érkezett az erősítés, de a várakozásokkal ellentétben nem a Juventus FC-től, a torinóiak ugyanis annak ellenére sem voltak hajlandóak elengedni Alessio Tacchinardit, hogy a játékos az őszi szezonban nem igazán élvezte Fabio Capello bizalmát. Így más megoldás után kellett nézniük a katalánoknak, és hamar meg is találták, mégpedig Demetrio Albertini személyében. A 33 esztendős játékost, aki egykoron Rijkaard csapattársa volt az AC Milanban, a tragikusan szereplő, sereghajtó Atalantától ingyen szerezte meg a Barca, egyelőre fél évre. A csatársorba egy Európában kevésbé ismert játékost igazolt a listavezető, az argentin Maximiliano López személyében, aki a River Plate-től érkezett a Camp Nouba. Tőle azt várják, hogy tehermentesítse a Samuel Eto'o, Henrik Larsson párost, és bármelyikük helyett bármikor bevethető legyen.

A Real Madriddal, mint minden átigazolási időszakban, ezúttal is rengeteg játékost hozott kapcsolatba a sajtó, ám a királyi gárda végül csupán egyetlen játékost szerződtetett januárban, aki ráadásul nem is "galaktikus", azaz világklasszis, hanem "csak" egy nagyon jó futballista. Thomas Gravesen az Everton FC-től érkezett, mégpedig azért, hogy betöltse a védekező középpályás poszton a Realnál Claude Makelele két évvel ezelőtti távozása óta meglévő űrt. Gravesen érkezésénél sokkal nagyobb vihart kavart Fernando Morientes távozása; a válogatott csatár hiába reménykedett abban, hogy az edzőváltás után talán lehetőséget kap, Wanderley Luxemburgo hamar kijelentette, hogy nincs szüksége rá. A Liverpool FC-nek ellenben kellett egy csatár, így nem csoda, hogy Morientes az Anfield Roadon kötött ki.

A másik madridi klub is Angliából várásolt egy dán középpályást, az Atlético Jesper Grönkjaert szerezte meg, aki az elmúlt fél évben nagyon nem érezte jól magát Birminghamben, és alig várta, hogy végre egy stílusosan játszó csapatban futballozhasson. A második számú fővárosi gárdánál nemcsak érkező akadt, de távozók is, mégpedig szép számmal. A cserekapus Sergio Aragoneses az újonc Getaféhez, a mellőzött középpályások közül Kiki Musampa a Manchester Cityhez, Veljko Paunovics pedig Hannoverbe szerződött. Diego Simeone sincs már a klubnál, de ő nem szakmai, hanem személyes okokból távozott, a veterán argentin klasszis ugyanis hazájában, a Racing Club színeiben szeretné befejezni rendkívül sikeres pályafutását, az Atlético vezetői pedig úgy gondolták, Simeone tett már annyit a klubért, hogy méltányolják kérését.

A címvédő Valencia CF nem igazolt új játékost a télen, viszont megszabadult két veteránjától: az argentin védő, Mauricio Pellegrino leigazolásának a Liverpool FC látta értelmét, az uruguayi középpályás, Gonzalo de los Santos pedig az RCD Mallorcához igazolt. Ahhoz a Mallorcához, mely a legtöbb új játékost szerezte meg januárban: a szigetiek De los Santos mellett kölcsönvették a Juventus FC-től Mark Iulianót, aki néhány éve még alapembere volt az olasz válogatottnak, az ősszel viszont többnyire a cserepadra sem fért Torinóban. A hátvéd spanyolországi bemutatkozása némiképp igazolta Fabio Capello döntését, Iuliano ugyanis rögtön az első mérkőzésén piros lapot kapott Mallorcán. Rajtuk kívül egy csatár is érkezett Héctor Cúper együtteséhez, az argentin Bernardo Romeo Hamburg hűvös klímáját cserélte a mallorcai napsütésre.

Az RC Deportivo háza táján enyhén szólva nincs minden rendben, hiszen a májusban még a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt kék-fehérek jelenleg csak a középmezőnyben találhatóak. A rossz szereplést a vezetőség a jelek szerint Walter Pandiani nyakába varrta, az uruguayi csatárt ugyanis kölcsönadták a Birmingham Citynek. Az érkezők listáján az AC Milantól kikölcsönzött Fabrizio Coloccini neve árválkodik, és bár minden tiszteletünk az olimpiai bajnok argentin hátvédé, nem valószínű, hogy az ő leigazolása ugrásszerű formajavulást okozna a galíciai gárdánál.

A többi csapat vagy a jelenlegi játékosaiban bízik, vagy csak nem volt pénze új futballisták igazolására. Hogy érdemes volt-e költeniük januárban azoknak a kluboknak, akik ezt megtették, legkésőbb májusban, a bajnokság végén kiderül.