Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 12-én!  

1956-ban ezen a napon játszották az első ízben kiírt Bajnokcsapatok Európa-kupájának negyeddöntőjében az AC Milan-SK Rapid Wien mérkőzést. Időrendi sorrendben ez volt az utolsó 90 perc az elődöntő előtt, a skót Hibernian FC, a francia Stade Reims és a spanyol Real Madrid már ott volt a legjobb négy között, hozzájuk csatlakozhatott ezen párviadal továbbjutója. Az első összecsapás Bécsben 1-1-es döntetlent hozott, így a San Siróban inkább a hazaiak tűntek esélyesebbnek.

Az olaszok azonban nem lehettek nyugodtak, mert az előző körben a nyugatnémet 1. FC Saarbrücken győzni tudott Milánóban, és a Gerhard Hanappival, Paul Hallával, Robert Körnerrel és Robert Diensttel felállt osztrákok nem ígérkeztek könnyű ellenfélnek. Legalábbis előzetesen, papíron, mert a zöld gyepen az olaszok nem találtak méltó ellenfélre, Amos Mariani (15. perc), a csapatkapitány Gunnar Nordahl (23.), Eduardo Ricagni (26.) góljaira az első játékrészben csak Franz Golobic (35.) tudott válaszolni, szünet után pedig a hazaiak ismét "kinyitották a gólcsapot". A svéd klasszis (50.) és Ricagni (63.) duplázása mellett eredményes volt Amleto Frignani (56.) és Juan Alberto Schiaffino (75.) is, míg a bécsiektől csak Dienst (59.) adott munkát a statisztikusoknak.

A 7-2-es siker azt jelentette, hogy az AC Milan 8-3-as összesítéssel jutott a BEK elődöntőjébe, ahol áprilisban a Real Madrid várt rá.

Holnap azokra az időkre pillantunk vissza, amikor az NDK válogatottját még Thomas Doll, Olaf Marschall, Matthias Sammer, Ulf Kirsten és Andreas Thom erősítették, valamint felelevenítjük az elmúlt negyven esztendő egyik legnagyobb Barca-verését.