Vágólapra másolva!
A Ligue 1-ben volt a legkisebb játékosmozgás januárban a topligák közül, és a transzferek többsége vagy kölcsönszerződés volt, vagy olyan focistát igazoltak a klubok, akinek nem volt csapata, és így egyetlen eurót sem kellett érte fizetni. Az élcsoportban szereplő klubok szinte egyáltalán nem erősítettek, inkább a kiesés ellen küzdő csapatok próbáltak így javítani helyzetükön.

A francia élvonal klubjai közül négy olyan is akadt, amelynél tulajdonképpen semmi sem történt a téli átigazolási időszakban: az AJ Auxerre, a Toulouse FC, a Stade Rennes és az RC Strasbourg egyetlen játékostól sem vált meg, de nem is érkezett senki ezekhez a gárdákhoz (bár az Auxerre finn középpályása, Teemu Tainio előszerződést írt alá a Tottenham Hotspurnél, és a nyártól Angliában folytatja pályafutását).

További négy egyesülettől csak távoztak labdarúgók: az Olympique Lyon, a Lille OSC, az AS Monaco és a Girondins Bordeaux is szűkített keretén, miközben egyetlen játékost sem igazolt.

Összesen tehát nyolc gárdánál vélték úgy, hogy nincsen szükségük (vagy nincsen pénzük) az erősítésre, ami majdnem a mezőny felét jelenti, és e nyolc együttes közül csupán az RC Strasbourg szerepel a tabella második felében: nyilvánvaló tehát, hogy azok a gárdák, amelyeknek jól megy, nem akarták felbolygatni keretüket új szerzeményekkel.

Az élmezőnyben szereplő gárdák közül az Olympique Marseille volt a legaktívabb, ami részben összefügg azzal, hogy a klubnál még decemberben edzőváltás történt, és José Anigót Philippe Troussier váltotta a kispadon. Az új mester nem tartott igényt Bixente Lizarazura, aki vissza is tért a Bayern Münchenbe, és a szezon során egyetlen mérkőzésen sem szerepelt Lamine Sakhótól is megváltak, őt az AS Saint-Etienne-nek adták kölcsön.

Az érkezési oldalon a nigériai U20-as válogatott csapatkapitánya, Taye Taiwo, illetve a japán Nakata Kodzsi található: utóbbit Troussier még a japán válogatott szövetségi kapitányaként ismerte meg, és ezért szorgalmazta leigazolását. Egy labdarúgó érkezett az UEFA-kupás szereplésért hajtó FC Sochaux-ba is, akiért viszont nem kellett fizetni, lévén a sokszoros togói válogatott csatár, Mohamed Kader a csődbe jutott svájci Servette FC-től tette át székhelyét Franciaországba.

A genfiek keretéből egyébként az SC Bastia is szemezgetett, a korzikaiak két labdarúgót is hazacsábítottak (nem volt nehéz) a Servette-től: Christian Karembeu és Stéphane Ziani is azon ügyködhet a tavasszal, hogy benntartsa a Bastiát a legjobbak között.

Az Armand Cesari Furiani stadionban egyébként rajtuk kívül még két labdarúgót üdvözölhettek a szurkolók: a West Bromwich Albiontól megszerzett svájci védőt (íme, a helvét kapcsolat megint előjött), Bernt Haast, illetve a hivatalosan az OGC Nice-től, a gyakorlatban viszont a belga La Gantoise-tól szerződtetett Abdelmalek Cserradot. Ezzel a Bastia volt a januári transzferperiódus legaktívabb francia csapata - holtversenyben a szintén kiesőjelölt Istresszel, amely ugyancsak négy új labdarúgót igazolt.

Az újonc gárda a klub nélkül "tengődő" Sébastian Pérez és Philippe Delaye mellett visszacsábította Franciaországba a CA Osasuna elefántcsontparti támadóját, Ibrahima Bayakokót, és megszerezte a brazil Portuguesa csatárát, Leandrót is. A másik korzikai együttes, az AC Ajaccio nem sokkal maradt le a Bastia mögött, legalábbis ami az új igazolásokat illeti, hiszen ide három focista érkezett: Laurent Merlin az Olympique Marseille-től, Nicolas Bonnal a Lille OSC-től, Olivier Fauconnier pedig az Angers-től.

Igaz, az Ajacciónál távozó is akadt a brazil Marcelinho Carioca személyében, akit a nyáron nagy várakozásokkal igazoltak, eleinte jól is ment neki a játék, azonban amióta Rolland Courbis ül a kispadon, játéklehetőséget sem nagyon kapott, így felbontották szerződését.

Ami a kifizetett összegeket illeti, a transzferek többségénél nem volt pénzmozgás: a csapatok elsősorban kölcsönvételben gondolkodtak. A legtöbbet az RC Lens fizetett egyetlen focistáért, mégpedig a brazil Cruzeiro csatáráért, Jussiéért, akinek vételára 3,35 millió euró volt. Érdekes, hogy a CSZKA Moszkva támadója, Szergej Szemak majd egymillióval olcsóbb volt, érte a Paris Saint-Germainnek 2,5 milliót kellett átutalnia az oroszoknak.

A lista harmadik helyéhez viszont hétszázezer euró is elegendő volt, az FC Nantes ennyit adott az USM Algírnak Mamadou Diallóért. De nem csak a francia klubok takarékoskodtak; a korábban jellemző kifelé áramlás is elmaradt. Az egyetlen komolyabb transzfer, amelyben egy külföldi klub jelentős összeget fizetett volna gall egyesületnek, kissé meglepő volt: a török Galatasaray SK ötmillió eurót sem sajnált az FC Metz jobb oldali középpályásáért, Franck Ribéryért, aki fél évvel ezelőtt még a harmadik vonalban szerepelt.