Vágólapra másolva!
Néhány hét leforgása alatt bűnbakból mágus lehet valaki a futball gyorsan változó világában. Itt van például Manuel Pellegrini, a Villarreal 51 éves chilei mestere, akinek nemcsak, hogy egy évvel meghosszabbították június 30-án lejáró szerződését, hanem meg is négyszerezték a dél-amerikai szakvezető fizetését! S mindehhez nem kellett más, mint négy, egymást követő látványos győzelem...

Fernando Roig, a castellóni klub elnöke 250 ezer dollárról évi egymillió dollárra emelte a "míster" fizetését. Pedig a "presidente" jókora kockázatot vállalt, amikor bő fél éve leszerződtette Pellegrinit. A spanyol mágnás persze nem nyomta meg túlzottan a ceruzát: az évi 250 000 dollár nem számít sztárgázsinak az edzők piacán, sőt, Pellegrini még a River Plate-nél is többel keresett ennél 2003-ban, pontosan százezer dollárral.

De aztán elkezdtek jönni az eredmények az "Ingeniero", azaz a "Mérnök" becenevű mesternek. Az első nagy durranás az Intertotó-kupa megnyerése volt, az Atlético Madrid testén keresztül. Aztán ugyan hat forduló alatt mindössze hat pontot sikerült begyűjteni a bajnokság rajtjánál, de az UEFA-kupa-továbbjutás helyre állította a megtépázott renomét. Hogy a bajnoki sikersorozatról - benne a Barcelona elleni 3-0-ról - ne is beszéljünk.

Utólag már Roig is okos: azt mondja, eredetileg is két évben gondolkodott, csak a második opcionális, azaz választható volt. "Nem volt szükség semmiféle új szerződésre, egyszerűen érvényesítettük az opciós jogot. Pellegrini szerződtetése telitalálat volt" - veri saját mellét Roig. Igen ám, de arról megfeledkezik, hogy az első és a második évre szóló fizetés között négyszeres különbség van, s nyilván az eredeti kontraktusban erről nem esett szó.

Pedig kezdetben nyilván az olcsóság játszott szerepet Pellegrini leigazolásakor: még elődje, Benito Floro is többet keresett, egészen pontosan évi 300 000 eurót, vagyis 390 000 dollárt. Mellesleg Juán Román Riquelme, a keret legjobban fizetett labdarúgója is sokkal tehet zsebre, mint Pellegrini idén: 980 000 dollárt. Júniustól azonban változik a helyzet: Pellegrini ugrik a Villarreal fizetési listájának élére. Hacsak Riquelmének is nem tesznek rá egy lapáttal.

Ekként most Pellegrini lesz a történelem legjobban fizetett chilei edzője. Fernando Riera és Vicente Cantatore voltak az eddigi leghíresebb, legjobban fizetett chilei szakemberek, de ők meg sem közelítették a Villarreal mesterének javadalmazását.

Riera 1963-ban bevezette a Benficát a BEK döntőjébe - ott azonban alulmaradt a Milannal szemben -, Cantatore pedig, aki argentinnak született, s később vette fel a chilei állampolgárságot, az 1980-as évek elejétől edzősködött Spanyolországban, többek között a Valladolid, a Sevilla, a Tenerife, a Betis és a Sporting Gijón együttesénél, majd Portugáliában is, a Sporting Lisboánál.

Talán csak a legendás Nelson Acosta, az uruguayiból chileivé lett edző közelítette meg Pellegrinit fizetés terén. Acosta a chilei válogatott szövetségi kapitánya volt az 1998-as franciaországi világbajnokság idején, és akkor évi mintegy 600 ezer dollár volt a gázsija. Juvenal Olmos, a jelenlegi chilei szövetségi kapitány 17 millió pesót keres egy évben, azaz 350 ezer dollárt.

Ch. Gáll András