Vágólapra másolva!
Nyártól Louis van Gaal lesz a holland élvonalbeli Alkmaar labdarúgócsapatának edzője, a szakember három évre írt alá.

Az egykoron holland szövetségi kapitányként is funkcionáló Van Gaal Co Adrianse utóda lesz az Alkmaar kispadján, aki a szezon végén távozik a jelenleg a pontvadászat élén álló klubtól.

Van Gaal októberben mondott le az Ajax technikai igazgatói posztjáról, és amikor Adrianse múlt héten bejelentette, hogy a szerződés lejártával elhagyja az Alkmaart, a vezetők egyből őt keresték meg.

"Három dolog miatt döntöttem úgy, hogy elfogadom az ajánlatot - mondta az Ajaxszal 1995-ben Bajnokok Ligáját nyerő edző. - Rendezettek a feltételek, ami biztosítja a nyugodt munkakörülményeket, sokra hivatott a csapat, és a vezetők elvárásai megegyeznek az én elképzeléseimmel."

Van Gaal 1986-ban éppen az Alkmaarnál kezdett el dolgozni, majd az Ajaxhoz került, ahol pályafutása legsikeresebb éveit töltötte. 1997-ben a Barcelonánál vállalt munkát, ahol három évig tevékenykedett, és rengeteg kritika érte, mert a katalán közönségnek nem tetszett, hogy telerakta hollandokkal a csapatot, valamint sokan arrogáns stílusa miatt nehezteltek rá.

A 2000-es EB után átvette a nemzeti csapat irányítását, de az Oranjét nem sikerült kivezetnie a 2002-es világbajnokságra. Ezután visszatért az Ajaxhoz, ahonnan azért távozott, mert komoly összetűzésbe keveredett Ronald Koeman vezetőedzővel.

Az Alkmaar, amely 42 ponttal a PSV Eindhovennel holtversenyben vezeti a holland bajnokságot, jövő héten a NEC Nijmegen ellen folytathatja a menetelést, és az UEFA-kupában is versenyben van még a gárda, itt a német Alemannia Aachen jutott ellenfélnek.