Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 7-én!

1950-ben ezen a napon született Malcolm MacDonald, a hetvenes évek egyik legjobb angol csatára. Mint oly sokan, ő is szülővárosa legjobb klubjában, a Fulham FC-ben kezdett el futballozni, majd a Luton Townban lett belőle ismert labdarúgó. A másodosztályú egyesületben két szezon alatt félszáz gólt termelt, így nem okozott nagy meglepetést, hogy az élvonalbeli Newcastle United 1971 májusában 180 ezer fontot fizetett érte.

Napok alatt a St. James's Park közönségének kedvence lett (a szurkolók Supermacnek becézték), hiszen már első hazai mérkőzésén mesterhármast vágott a Liverpool FC ellen. Nagyon gyors, mindkét lábbal egyformán kiválóan célzó csatár volt, aki az FA-kupa 1973-74-es sorozatában - egyedülálló módon - minden fordulóban gólt szerezve a döntőig juttatta a NUFC-t, ahol azonban a Liverpool FC megállította a Szarkákat.

A fekete-fehér mezben 185 mérkőzésen 95 gólt jegyzett (1975-ben gólkirály lett), de nehéz természete miatt a menedzserrel, Gordon Lee-vel nem tudott kijönni, így az Arsenal FC-hez szerződött. Londonban első szezonjában 29-szer volt eredményes (újabb gólkirályi címet zsebelt be) ám sorozatos térdsérülései miatt pályafutása befejezésére kényszerült, bár előtte még nyolc mérkőzést játszott a svéd Djurgardens IF-ben is. Az angol válogatottban (1972-75) 14 mérkőzésen jutott szóhoz, hat gólt szerzett.

Legemlékezetesebb 90 percét 1975. április 16-án játszotta, amikor a Wembleyben a ciprusiak elleni Eb-selejtezőn (5-0) az ő nevéhez fűződött az angolok valamennyi találata! Nem volt még 30 esztendős, amikor szögre akasztotta a stoplist, de nem fordított hátat a labdarúgásnak, dolgozott a Fulham FC-nél és a Huddersfield Townnál is, később az üzleti életben és a médiában vállalt szerepet.

1994-ben ezen a napon nősült másodszor Lothar Matthäus, a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya. Az akkor a Bayern Münchenben futballozó német világklasszis labdarúgó Bázelben állt anyakönyv-vezető elé a korábban Miss Svájcnak megválasztott, akkoriban tv-műsorvezetőként dolgozó Lolita Morenóval, akivel már néhány éve együtt éltek. Matthäusnak ez a második házassága volt, az első feleségével, Silviával 11 évig tartott a kapcsolatuk, amely idő alatt két gyermekük, Alisa és Viola született. Matthäus jelenleg már harmadik feleségével, Marijana Koszticcsal él együtt.

Dévényi Zoltán