Vágólapra másolva!
Az RC Strasboug az előző szezonnak azzal a céllal vágott neki, hogy a gárda bebetonozza helyét a középmezőnyben, ami azonban nem ment valami könnyen, és az idény végén még a kiesés veszélye miatt is izgulniuk kellett a szurkolóknak. A jelek szerint azonban a mostani pontvadászatban még kevesebb sikerélményre számíthatnak az elzászi fanatikusok, hiszen kedvenceik hat forduló után nyeretlenül állnak a tabellán.

A strasbourgi egyesületnél tavaly nyáron tulajdonoscsere történt, ami edzőcserével is járt, és eleinte úgy tűnt, hogy a váltás jót tett a csapatnak, hiszen a 2002-2003-as idényben újoncként a 13. helyet megszerzett együttes sokáig a tabella első felében szerepelt. A téli átigazolási időszakban azonban csupa rossz döntést hozott a vezetőség: egyrészt eladta a csapat egyik legjobbját, a szerb csatár Daniel Ljuboját a Paris Saint-Germainnek, másrészt a helyére nem sikerült megfelelő utánpótlást igazolni, a csatársorba szerződtetett Cyril Chapuis és Alexander Farnerud sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket.

Mindennek az lett az eredménye, hogy az együttes egyre hátrébb csúszott a tabellán, és az utolsó fordulókban még a kiesés veszélye is fenyegette. Ezt végül sikerült elkerülni, de a gárda ugyanúgy 13. lett, mint egy évvel korábban.

A fentiek ellenére a klubnál elégedettek lehettek a szakvezető, Antoine Kombouaré tevékenységével, hiszen júniusban új kontraktust ajánlottak a trénernek. A 40 esztendős mester számára az RC Strasbourg volt az első komoly szakmai erőpróba, így aztán valóban nem lehetett rá különösebb panasz, s azon sem csodálkozhatunk, hogy elfogadta a klub ajánlatát, és 2007-ig elkötelezte magát az elzásziakhoz. Igaz, az átigazolási időszak zárását követően úgy tűnt, hogy a klub kerete inkább erősödött, mint gyengült, így a szakvezető valóban optimistán várhatta a szezonkezdetet.

A távozók közül a legérzékenyebb veszteséget minden bizonnyal Pontus Farnerud jelentette, igaz, azt sejteni lehetett, hogy őt nem sikerül majd megtartani, hiszen a svéd középpályás csak kölcsönben szerepelt Strasbourgban, és az AS Monaco vissza is rendelte. Szintén alapember volt az előző idényben a középpályás Fabrice Ehret, akit a belga RSC Anderlechtet választotta, ám a cseh Václav Drobny és a svéd Mikael Dorsin már korántsem számítottak meghatározó játékosnak, a veterán Corentin Martins is egyre kevesebb lehetőséget kapott a legutóbbi pontvadászatban, Chapuist pedig senki sem marasztalta a La Meinau-stadionban.

Ami az erősítéseket illeti, a legfontosabb feladatnak egy gólerős támadó megszerzése tűnt, a csatársorban ugyanis akadtak problémák az előző idényben. A házi gólkirály a bal oldali középpályás Ulrich le Pen, illetve Mamadou Niang lett kilenc-kilenc találattal, mögöttük azonban hatalmas szakadék tátongott, ami a szerzett gólokat illeti: Ljuboja fél év alatt hétszer volt eredményes, a csapatkapitány Christian Bassila négy gólig jutott, és Eric Mouloungoui mondhatta háromgólosnak magát - a többiek egy vagy két góllal szerénykedtek.

Ebből a szempontból Mickael Pagis megvétele is kissé rizikósnak tűnt, elvégre ő az előző idényben az FC Sochaux-ban csak két gólt ért el, de Strasbourgban ennek ellenére is úgy gondolták, hogy érdemes érte félmillió eurót fizetni.

Hamarosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem ártana kapust igazolni, mivel az első számú portás, Richard Dutruel súlyos sérülést szenvedett, cseréje, Vincent Fernandez pedig eligazolt a Chateauroux-ba. Így aztán a nyáron két hálóőr is érkezett a klubhoz: az Olympique Lyon játékosát, Rémi Vercoutre-t egy évre vették kölcsön a bajnokcsapattól, és a biztonság kedvéért még szerződtették a másodosztályú ES Troyes portását, Stéphane Cassardot is.

A védelembe két afrikai futballista érkezett: a tunéziai Karim Hagui az Etoile Saheltől (a középhátvéd hazája válogatottjával tavaly kontinensbajnoki címet szerzett), valamint az elefántcsontparti balhátvéd, Arthur Boka az SK Beverentől. És amikor az átigazolási időszak utolsó perceiben a csapat egykori játékosát, Pascal Johansent is sikerült visszaszerezni (ha csak kölcsönbe is) az Olympique Marseille-től, akkor valóban úgy tűnt, hogy ezzel a kerettel a Strasbourg ott lehet a középmezőnyben.

Ehhez képest hat forduló után az elzásziak kieső helyen állnak, még nem nyertek mérkőzést, és ők kapták a legtöbb gólt a Ligue 1-ben. A hátsó alakzatban a balbekk Boka és a középhátvéd Cédric Kanté helye biztos, a jobbhátvéd posztján azonban Yacine Abdessadki és Yves Deroff, a másik középhátvéd pozíciójában pedig Christophe Devaux, Abdelilah Fahmi és Hagui között még nem dőlt el a küzdelem, ráadásul az első számú kapus, Vercoutre is kidőlt a sorból a negyedik fordulót követően. Persze a támadók sem dicsekedhetnek, hiszen a csapat eddigi hét találatából Pagis egymaga négyet ért el.