Vágólapra másolva!
Két hete, a Bundesliga második fordulójában lejátszott VfL Wolfsburg-SC Freiburg összecsapás a szokottnál nagyobb visszhangot kapott a német sportsajtóban, köszönhetően annak, hogy a freiburgiak nyerték a találkozót, és ezzel megszakították 2001 októbere óta tartó idegenbeli nyeretlenségi sorozatukat. Az együttes ezt követően hazai pályán játszott 1-1-et a Mönchengladbachhal, így három kör után veretlenül a hatodik helyen áll. Hogy mitől meg jól a csapatnak, még nem tudni, tény: a nyáron szinte semmi változás nem történt a gárdánál.

Az SC Freiburg az állandóság jelképe a német labdarúgásban: a szakvezető, Volker Finke immár több mint 13 éve, 1991 óta dolgozik a klubnál, és ez idő alatt az egyesület futballfilozófiája szemernyit sem változott.

A freiburgiak nem igazolnak sztárokat, hanem elsősorban az alacsonyabb osztályokból, illetve külföldről szerződtetik labdarúgóikat, akik aztán Freiburgban válhatnak stabil élvonalbeli focistává vagy akár sztárrá. A klub utánpótlás-iskolája emellett sorra termeli ki a remek játékosokat, akik rendszeresen tagjai a korosztályos válogatottaknak, sőt, páran már a nagyválogatottban is bemutatkozhattak (például Sebastian Kehl).

De nemcsak a játékospolitika, hanem a csapat taktikája is állandónak mondható: Finke a sokmozgásos, lapos passzokon alapuló futball híve, és együttesével is ezt játszatja, aminek köszönhetően a freiburgiak a legattraktívabban játszó csapatok közé tartoznak.

Mindez egy-egy kiugró eredmény mellett a stabil élvonalbeli tagsághoz elegendő; a Freiburg az elmúlt tíz évben kétszer esett ki a legjobbak közül, ám mindkétszer azonnal visszajutott az első osztályba, és kétszer a nemzetközi porondra is kijutott. Ezzel tökéletesen elégedettek is a klub háza táján, és a realitásokkal teljesen tisztában léve a jelenlegi idényre is a biztos bennmaradást tűzték ki célul, annak ellenére is, hogy az elmúlt évekhez képest ezúttal kissé biztosabb anyagi háttérrel vágtak neki a bajnokságnak.

A klubhoz új mezszponzor érkezett, és a stadion nevét is eladták, így a következő öt esztendőben a Freiburg nem a Dreisam-, hanem a Badenova-stadionban játssza majd hazai meccseit. Az így befolyó mintegy 2,5 millió eurót azonban ezúttal sem a játékosvásárlásra fordították, hiszen mindössze három új focista érkezett a csapathoz, és nem mondhatni, hogy különösebben ismert labdarúgókról lenne szó.

Eleinte úgy tűnt, hogy a Freiburgnak csupán egy új szerzeménye lesz, aki ráadásul nem is számít olyan frissnek: a francia csatár, Regis Dorn ugyanis 2000 és 2002 között már futballozott a klubnál, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 21 találkozón mindössze négy gólra volt képes. Ezt követően megfordult a francia Amiens-nél és a kínai Shanghai Internationalnál, és most az utóbbitól tért vissza Németországba.

Közvetlenül a bajnokság kezdete előtt aztán újabb két focista érkezett, de nem mondhatni, hogy nevük hallatán elsápadtak volna az ellenfelek: a 18 esztendős Jonathan Pitroipa egy Burkina Fasó-i futballakadémiáról érkezett, ugyanabból az iskolából, ahonnan a csapat támadója, Wilfried Sanou - tulajdonképpen ő ajánlotta be Pitroipát Finkének. Pár nappal később a libanoni védő, Youssef Mohammad leigazolása jelentette a transzferidőszak végét, a 24 esztendős futballista hazája válogatottjának csapatkapitánya.

A fenti két transzfer egyébként szintén tökéletesen beleillett Finke koncepciójába, amely szerint a légiósokat minimum "párosával" érdemes szerződtetni: jelen pillanatban a Freiburg keretében három francia, valamint két svájci, két grúz, két Burkina Faso-i és két libanoni labdarúgó található. Ez alapján a közeljövőben nigériai, bosnyák vagy holland játékos szerződtetése várható...

A csapat tehát szinte egyáltalán nem változott az előző idényhez képest, vagyis Finke elsődleges feladata az volt, hogy a legutóbbi pontvadászatban látott hibákat kiküszöbölje. A két legnagyobb probléma az idegenbeli eredménytelenség, illetve a túl sok kapott gól volt: a Freiburg az előző idényben egyetlen összecsapást sem nyert vendégként, és összesen 67 gólt kapott, aminél többet egyetlen bennmaradt gárda sem kasszírozott.

Három forduló után úgy tűnik, hogy Finke remek munkát végzett a nyáron, a csapat ugyanis rögtön az első idegenbeli mérkőzését megnyerte, eddig veretlen, s mindössze egyetlen gólt kapott! A jelek szerint a hátsó alakzat a libanoni Mohammad szerződtetésével jelentősen megerősödött, ami pedig az idegenbeli győzelmet illeti, a VfL Wolfsburg ellen némi szerencsével sikerült győznie a gárdának.

Ezzel az eredménnyel egyébként egy 29 mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozat szakadt meg, a Freiburg ezt megelőzően utoljára 2001. október 21-én tudott nyerni vendégként, akkor a Borussia Dortmund ellen. Abban a csapatban a kapus Richard Golz, a védő Boubacar Diarra, a középpályás Tobias Willi és Soumalia Coulibaly, valamint a csatár Alekszandr Iasvili szerepelt a mostani győztesek közül.