Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona szurkolói a kilencvenes években leginkább azért haragudtak a klub vezetőségére, mert kisebbfajta holland kolóniát alakított ki a katalán egyesületnél. A németalföldi időszaknak azonban immár vége, és új éra vette kezdetét: a nyári átigazolási időszakban "három és fél" brazil focista érkezett a klubhoz, amelyet Spanyolországban manapság már csak FC Brasilonának neveznek.

Az FC Barcelona holland kapcsolatai meglehetősen régen kezdődtek, hiszen Johan Cruyff és Johan Neeskens már a hetvenes években is a csapatban játszott, a kispadon pedig Rinus Michels ült. Később, amikor Cruyff volt a szakvezető, a Barca sikert sikerre halmozott: azt az együttest manapság is csak Dream Teamként emlegetik Spanyolországban.

Még Louis van Gaal első korszaka is két aranyérmet eredményezett, de a katalánok számára a helyzet ekkor kezdett elviselhetetlenné válni: volt olyan, hogy hat holland focista szerepelt a kezdők között, és ez a katalán nemzeti öntudatnak már túl sok volt. Amikor pedig már az eredmények sem voltak megfelelőek, akkor végképp Van Gaal lett az első számú közellenség.

Érdekes azonban, hogy az előző szezon második felének nagy sorozatában is fontos szerepet játszottak a hollandok: az idény közben leigazolt Edgar Davids hatalmas fordulatot hozott a csapat teljesítményében, de Giovanni van Bronckhorstra sem lehetett panasz, Phillip Cocu csapatkapitány volt - a kispadon pedig Frank Rijkaard foglalt helyet.

Ezzel együtt érezni lehetett, hogy a nyáron "hollandtalanítás" lesz a csapat háza táján, és így is történt: Patrick Kluivert, Cocu, Michael Reiziger és Marc Overmars szerződését is felbontották, Davidsot pedig hiába szerették volna megtartani, ő inkább az FC Internazionalét választotta. Így is maradt németalföldi játékos a keretben Van Bronckhorst személyében, de a hangsúly áttevődött egy másik országból származó focistákra: a brazilokra.

Természetesen a brazil labdarúgók is nagy szerepet játszottak az FC Barcelona történetében, elég, ha csak a kilencvenes évekre gondolunk: Romário, Ronaldo vagy Rivaldo neve örökre összeforrott a katalán klubbal. Olyan azonban nem fordult elő, ami most lehetővé válik, jelesül hogy akár hat brazil (származású) focista is lehet a kezdők között. Pedig a nyári felkészülési időszak kezdetén még csak két labdarúgó képviselte Brazíliát az FCB keretében: Ronaldinho és Thiago Motta. A transzferperiódusban azonban egyre-másra érkeztek a szambaország labdarúgói a klubhoz.

A sort a Villarreal CF világbajnok jobbhátvédje, Juliano Belletti nyitotta, aki négyéves szerződést írt alá, őt még rögtön június végén szerződtették. Az Európa-bajnokság után aztán jöttek a honfitársak: igaz, a középpályás Deco csak félig illik bele a sorba, mert bár ő Brazíliában látta meg a napvilágot, immár portugál állampolgárnak számít, és ilyen minőségében ott volt a kontinensviadalon is (mint látni fogjuk, ennek még nagy jelentősége lesz).

Miközben a katalánok azért más nemzetiségű focistákat is igazoltak (jött a svéd Henrik Larsson és a francia Ludovic Giuly), a braziláradat nem állt meg: a Celta Vigo balhátvédje, Silvinho, illetve az Olympique Lyon védője, Edmílson is a Camp Nouba szerződött - utóbbi tízmillió euróért.

A Barca drukkerei alapjában véve örültek annak, hogy ilyen kiváló focistákkal erősödött a csapatuk, ugyanakkor ők is gyorsan belátták, hogy a sok brazil labdarúgó problémákat is okozhat. A spanyol bajnokság szabályai szerint ugyanis a pályán egyszerre csak három, EU-n kívüli focista szerepelhet egy csapatban, márpedig a katalánok most meglehetősen sok Európán kívüli focistája van - még úgy is, hogy Bellettinek alapból megvan az olasz útlevele, és Edmílsonnak is van EU-s paszportja. Így is ott van még a török Rüstü Recber, az argentin Javier Saviola, a mexikói Rafael Márquez valamint a Motta, Ronaldinho, Silvinho brazil trió.

Nem csoda tehát, hogy Silvinho szerződésében szerepel egy olyan záradék, hogy amennyiben nem szerzi meg a szezon kezdetéig a spanyol útlevelet (amire legálisan lehetősége van, hiszen több mint három éve a Primera Divisiónban szerepel), akkor leigazolása semmissé válik. A klub Saviola esetében is beadta a kérelmet az európai "paszportra", ám azt sem lehet kizárni, hogy az argentint (a török portással együtt) kölcsönadják, amíg a helyzet nem rendeződik.

A brazil focisták esetében ráadásul az is problémát jelenthet, hogy válogatottbeli kötelezettségeik miatt a szezon során akár hat bajnoki kihagyására is kényszerülhetnek, márpedig Ronaldinho, Edmílson és Belletti is rendszeresen meghívót kap a selecaóba.