Vágólapra másolva!
A nehezen kiharcolt továbbjutás után a cseh Sparta Praha vár a Ferencvárosra a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. Az albán sportsajtó szerint mindössze 11 méter választotta el a csapatot a történelemtől, míg László Csaba, a zöldek trénere felszabadultabb játékot ígért a Sparta ellen. A csehek az előző szezonban a nyolcaddöntőig jutottak a BL-ben, ahol a Milan búcsúztatta őket 4-1-es összesítéssel, idén azonban nyögvenyelősre sikerült a bemutatkozás az APOEL Nicosia ellen.

"11-metra larg historisë", azaz "11 méterre a történelemtől" - írja az albán sportnapilap, a Sporti Shqiptar csütörtöki száma a Ferencváros-SK Tirana összecsapásról, célozva arra, hogy az együttes nagyon közel állt ahhoz, hogy továbbjusson a magyar bajnok ellen a BL 2. fordulójában.

A lap megszólaltatta a csapat egyik főszponzorát, Avni Nurit, aki elmondta, fantasztikus tejesítményt nyújtott csapata. "Sajnos tényleg szerencsétlenek voltunk. Nagyon jó mérkőzést játszottunk, mégsem tudtunk továbbjutni. Pedig nagyon közel álltunk ahhoz, hogy kiharcoljuk a 3. fordulós szereplést jelentő 2-0-s győzelmet, de elhibáztuk a büntetőt, csakúgy, mint az utolsó percben adódó lehetőséget. De a csapat egésze kiválóan futballozott. Nagyon csalódottak vagyunk."

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője a továbbjutáson kívül nem lehetett elégedett mással. "Nem voltunk elég agresszívak. Igaz ez a párharcokra, és igaz a meccset eldöntő, kapu előtti éles szituációkra. Levonjuk a tanulságot, és javulni fogunk ezen a téren. Nyomás alatt játszott a csapat, de most, hogy továbbjutottunk, már megszabadulhatunk a béklyóktól, és biztos vagyok abban, hogy a Prága ellen felszabadultabban, agresszívabban játszunk majd" - nyilatkozta a klub hivatalos honlapján.

A cseh csapatnak sem volt kikövezett útja a harmadik körig, a nicosiaiak ellen ugyanis megszenvedtek Poborskyék. Az első mérkőzésen már 2-0-ra vezetett a ciprusi bajnok, amikor a 83. percben előbb Milan Pacanda szépített egy távoli lövéssel, majd Tomás Sivok egalizált a rendes játékidő lejárta előtt egy perccel.

A második mérkőzést tehát kedvező helyzetből várhatta a cseh bajnokság ezüstérmese, amely a Blazek - Petrás, Homola, Koubsky, Cech - Poborsky, Sivok, Kovac, Michalik (Vorisek, 64.) - Pacanda (Meduna, 87.), Jun (Rezek, 72.) összeállításban lépett pályára otthonában.

Fél óra elteltével máris megnyugodhattak a Sparta-drukkerek, miután Poborsky közreműködésével Zaciasz öngólt vétett. A második félidő elején nagy rohamba kezdett a vendégcsapat, és legjobbjuk, Haralambidisz révén sikerült egyenlíteni, azaz egy esetleges újabb gól már az APOEL továbbjutását jelentette volna.

Ekkor azonban ismét jött Pacanda, és a Brnótól 650 ezer euróért vett csatár bebiztosította a Sparta továbbjutását. A csehekre még egy mérkőzés vár a Fradi elleni összecsapásig, szombaton a bajnokság nyitófordulójában hazai pályán fogadják a Synot gárdáját.

Az FTC Győrbe látogat a hétvégén, majd augusztus 11-én 20 órai kezdettel fogadja a cseheket. A mérkőzésre pénteken 10 órától válthatják meg jegyüket a szurkolók, a belépők 800-3000 forintért kaphatók, és érdemes még megemlíteni, hogy a pénztárak hétvégén is nyitva lesznek.