Vágólapra másolva!
Wayne Rooney fékezhetetlen természete lassan több ellenséget szerez a 19 éves manchesteri sztárnak, mint amennyi rajongót vitathatatlan tehetsége. Az FA fegyelmi bizottsága csütörtökön három bajnoki mérkőzésről tiltotta el az angol válogatott csatárát, amiért az durván arcba taszította Tal Ben Haimot, a Bolton Wanderers izraeli válogatott védőjét a két csapat december 26-i összecsapásán - amikor a labda nem is volt a közelben. Ugyanakkor Ben Haimot is eltilthatják egy mérkőzésről, ha bebizonyosodik: szimulált, azaz indokolatlanul dobta el magát és fetrengett azt követően, hogy Rooney belemarkolt az arcába.

Rooney kiesése súlyos csapás az egyre jobb formába lendült MU-nak: már csak egyetlen igazi csatára maradt Sir Alex Fergusonnak, hiszen Ruud van Nistelrooy két hónapra, Ole Gunnar Solskjaer az egész szezonra kidőlt sérülés miatt, és Louis Sahát is távol tartják a gyeptől Achilles-problémái.

A Rooney-eset heves viharokat kavart. Ferguson úgy véli, nem mérnek egyenlő mércével az FA illetékesei. "A mi mérkőzéseinket mindig adja a televízió, ezért, ha valami rendkívüli történik ezeken a találkozókon, rendszerint van mód a felvétel megtekintésére, és a vitás esetek utólagos elbírálására. Ezért ha a mi játékosaink vétkeznek, általában meg is bűnhődnek érte. Miközben egy kevésbé a kirakatban lévő csapat labdarúgói megúszhatják büntetés nélkül, hiszen csak a bíró által a helyszínen észre vett szabálysértésekért kell felelniük."

Ettől függetlenül gondot okoz az Old Traffordban Rooney nyilvánvalóan fékezhetetlen temperamentuma. Ezért válságstábot hívtak össze, és megpróbálják lélektani eszközökkel elérni a tinédzsernél, hogy kevésbé engedjen a pályán alantas ösztöneinek.

"Kényes kérdésről van szó. Nyilvánvaló, hogy Wayne-nek vissza kellene fognia magát, különben állandóan eltiltják. Ugyanakkor éppen a robbanékonysága az, ami annyira veszélyessé teszi az ellenfelek számára. Meg kell találnia az egyensúlyt" - véli a United menedzsere.

A Manchester Újév napján a Middlesbrough otthonába látogat - Rooney, Nistelrooy, Saha és Solskjaer nélkül.

Ch. Gáll András