Vágólapra másolva!

40 éve született a skót futball-legenda

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 25-én!

1964-ben ezen a napon született Gary McAllister, a kilencvenes évek legsikeresebb skót labdarúgója. A Motherwell FC-ben kezdett el futballozni, s már az 1981-1982-es bajnokságban bemutatkozhatott a skót bajnokságban. Négy évet húzott ott le, ami alatt stabil kezdő emberré vált, s a fiatal játékost 1985 őszén leigazolta a Leicester City. Az angol klubban öt évet játszott, kihagyhatatlan volt a Rókák kezdő csapatából, s az irányítót kereső Leeds United figyelmét is felkeltette teljesítményével.

Így az 1990-es esztendő nyarán már az Elland Roadon kezdte meg a felkészülést, akárcsak a következő öt idényben. Időközben a skót válogatottban is meghatározó ember lett, amelynek mezét 57 alkalommal viselte. A Leedsnél egész Európa megismerte a nevét, a klub legjobbjának számított, s 1992-ban bajnoki címet is nyert (csapattársa volt Gordon Strachan, Gary Speed, Eric Cantona, David Batty, Tony Dorigo), de 1996-ban szakításra került sor közte és az egyesület között, mivel nem illett bele a klubvezetés fiatalítási tervébe.

A Coventry Cityt választotta új állomáshelyéül, ahol négy esztendővel később nem hosszabbította meg lejáró kontraktusát. Tehette, hiszen 1999 nyarán remek idényt zárt (11 gólt szerzett), így több egyesület is jobb ajánlatot tett neki, mint a Coventry, s Gary már abban a korban volt, hogy egy kitűnő szerződésre nem mondhatott nemet.

Végül a Liverpool FC-hez írt alá, ami élete egyik legjobb döntése volt: a Vörösökkel néhány hónap leforgása alatt öt trófeát gyűjtött be, az UEFA-kupa elődöntőjében és a fináléban is betalált, csodálatosan futballozott. 2002-ben búcsúzott a 'Pooltól és az angol élvonaltól, az időközben a másodosztályba visszacsúszott Coventryhez már játékos-edzőként tért vissza. Később azonban összekülönbözött a vezetőséggel, így távozott a klubtól.