Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 17-én!

1968-ban ezen a napon született Claudio Suárez, a válogatottsági világrekorder. A mexikói Texcocóban nevelkedett Suárez pályafutása igen aktív, eseménydús, hiszen a védő csak 1989-ben lett élvonalbeli futballista hazájában. Az UNAM játékosaként első profi évében megnyerte a CONCACAF-térség bajnokcsapatainak kupáját, majd 1991-ben már ő is részese volt az aranyérem kivívásának.

1996-ban ugyan átszerződött a CD Guadalajarába, de a sikerek itt sem kerülték el, esztendő múltán újabb bajnoki címet ünnepelhetett. Pályafutását ismerve elmondható, hogy Claudio nem egy vándormadár típus, de 2000-ben ismét váltott, a monterreyi UANL-hez írt alá, azonban itt megállapodott, a mai napig is hű a CD Universidad Autónoma de Nuevo Leónhoz.

A nemzeti tizenegyben 1992. júliusában mutatkozott be, de napra pontosan egy év múlva már a 34. válogatott mérkőzését teljesítette, ami egészen bizonyosan szintén világrekord! Ez az adat is bizonyítja, hogy a mexikói szelekció akkoriban sem volt, és ma sincs tétlenségre kárhoztatva, a közép-amerikaiak a kötelezők (vb-selejtezők, világbajnokságok, Arany-kupa) mellett rendszeres résztvevői a Konföderációs-kupának és a Copa Américának. Suárez is több mint száz tétmérkőzésen viselte az El Tri mezét.

Nézzük a veterán hátvéd trófeagyűjteményét: Copa América-ezüstérmes (1993), -bronzérmes (1997), Arany-kupa- (1993, 1996, 1998), Konföderációs-kupa-győztes (1999), szerepelt az 1994-es és az 1998-as világbajnokságon, valamint öt Copa Américán. A júliusi tornán ünnepelte 172. válogatottságát, amivel a FIFA hivatalos rangsorában az első helyezett, megelőzve a szaúdi Mohamed al-Deayeát (166 szereplés) és az amerikai Cobi Jonest (164).