Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 13-án!

1946-ban ezen a napon születetett Pierino Prati, a hatvanas évek olasz kiválósága. Az AC Milannál nevelkedett támadót a felnőttkor küszöbén a szokásoknak megfelelően kölcsönadták, a fiatal csatár előbb a Salernitanában, majd a Savonában (két periódusban) edződött.

Néhány hónappal 20. születésnapja előtt mutatkozott be bajnoki mérkőzésen a milánóiak első csapatában, amelyet utána 1973-ig erősített (143 mérkőzésen 72 gólt szerzett). Szerencséjére ez az időszak sem telt el Milan-diadal nélkül, így Pierino bajnok és gólkirály (1968), BEK- (1969), KEK- (1968, 1973), Interkontinentális-kupa- (1969), olasz kupagyőztes (1972, 1973) lett.

Élete legemlékezetesebb 90 perce az 1969-es, madridi BEK-döntő volt, amikor mesterhármassal vette ki részét csapata Ajax Amsterdam elleni 4-1-es győzelméből. azAz squadra azzurrában 14 mérkőzésen szerepelt (hét gól fűződik a nevéhez), tagja volt az 1968-ban Európa-bajnokságot nyert válogatottnak.

Prati 1973-ban az AS Romához szerződött (négy szezont húzott le a fővárosban), majd szülőhazájában még az AC Fiorentinát is erősítette, mielőtt az Egyesült Államokba, a Ronchester Lancastershez került volna. Hazatérve rövid ideig edzőként is dolgozott, egykori klubjainak csapatait, a Salernitanát és a Savonát dirigálta.

1981-ben ezen a napon másodszor került sor Tokióban a Világkupa-döntőjére, amelyen a Flamengo és a Liverpool FC csapatai voltak érdekeltek. Az előző évi összecsapáshoz hasonlóan (akkor az uruguayi Nacional 1-0-ra legyőzte az angol Nottingham Forestet) telt ház, azaz 62 000 japán néző várta a BEK- és a Libertadores-kupa-győztest.

Az összeállítások
Flamengo: Raúl - Leandro, Mozer, Marinho, Júnior, Andrade, Tita, Adilio, Zico, Lico, Nunes
edző: Paulo César Carpegiani
Liverpool FC: Grobbelaar - Neal, Thompson, Hansen, Lawrenson, R. Kennedy, Lee, McDermott, Souness, C. Johnson, Dalglish
edző: Bob Paisley.

Az angolok a találkozó előtt nagyon fogadkoztak, hogy visszavágnak honfitársaik előző évi vereségért, de erre már a mérkőzés 34. percében minimális esélyük volt, hiszen a brazilok Nunes (13. perc) és Adilio (34.) révén kétgólos előnyre tettek szert. A sokat próbált Vörösök azon a napon nem voltak egyenlő ellenfelei a riói együttesnek, amely Nunes újabb találata (41.) révén már az első játékrészben eldöntötte az Interkontinentális-kupa sorsát.

Dévényi Zoltán