Vágólapra másolva!
A francia bajnokság 16. fordulójának talán legváratlanabb eredménye az RC Lens idegenbeli győzelme volt az FC Sochaux felett. Elvégre a lensi gárda a mérkőzést megelőzően 12 találkozó óta nyeretlen volt, és a szakvezető, Joel Muller alatt erősen ingott a kispad. A vezetőség azonban kitartott a mester mellett, tagjai nagyon bíznak abban, hogy ez a győzelem ismét lendületbe hozza a gárdát, amely legutóbb a Metzet is elintézte.

A Sang et Or (Vér és arany - ez a klub beceneve) az elmúlt években klasszikus középcsapatként szerepelt a francia bajnokságban, de egy-egy alkalommal sikerült kiugró eredményt elérnie: 1998-ban például óriási meglepetésre aranyérmes lett, 2002-ben pedig az ezüstérmet szerezte meg. A legutóbbi két idényben viszont egyaránt nyolcadik lett a gárda, de akár jobban is szerepelhetett volna, ha nem kell rendszeresen lemondania afrikai focistáiról a válogatott mérkőzések és az Afrika-kupa miatt.

A vezetőség maga is rájött, hogy a klub túlságosan is sok afrikai labdarúgót alkalmaz, így aztán a nyári átigazolási időszakban igyekeztek csökkenteni a külföldi focisták számát: elment többek között Rigobert Song, Pape Bouba Diop, Abdoulaye Diagne-Faye, valamint a haiti Wagneau Eloi és a martinique-i Charles-Edouard Coridon is.

A helyükre többnyire hazai focisták érkeztek, így például Eric Carriere, Nicolas Gillet, Alou Diarra, Eric Cubilier vagy Jérome Leroy - a kivételt csak a gaboni Daniel Cousin és a brazil Hilton jelentette, utóbbinál azonban nem kellett félni attól, hogy meghívót kap a selecaóba.

Ugyan a keretben még mindig rengeteg afrikai labdarúgó található, de a légiósok és a hazaiak aránya egyensúlyba került, és ez az ideális kezdő tizenegyen is meglátszott, hiszen ebben immár nem a fekete kontinensről érkezettek voltak túlsúlyban. Ezt az ideális csapatot pedig meglehetősen komolyan vette a szakvezető, Joel Mullert, aki az első három fordulóban ugyanazt a tizenegy labdarúgót küldte a pályára, és ennek meg is lett az eredménye: az első három mérkőzésen ugyanis a gárda hét pontot szerzett, egyetlen gólt sem kapott, és az első helyet foglalta el a tabellán.

Azzal ugyan tisztában voltak az egyesületnél, hogy ezt a formát aligha fogja tudni huzamosabb ideig tartani a csapat, de abban bíztak, hogy sikerül majd javítani az előző két idényben elért nyolcadik helyezésen, és talán a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét is ki tudja majd harcolni az együttes.

Ettől jelenleg azonban meglehetősen messze áll a lens-i alakulat, hiszen 16 forduló után a 15. pozíciót foglalja el - márpedig a klub 1993 óta nem rajtolt ilyen rosszul a Ligue 1-ben. A harmadik fordulóban az Istres ellen aratott győzelmet követően a Sang et Or 12 fordulón keresztül nyeretlen maradt, így az FC Soxhaux elleni váratlan, ám annál örömtelibb diadal egy hosszú kudarcszériát szakított meg. A jelentős visszaesés már csak azért is meglepő, mert az RC Lens talán az egyik legstabilabb kezdő tizenegyet tudja felvonultatni, és a fent említett ideális összeállítás eddig csak az eltiltások és a sérülések miatt változott.

Igaz, utóbbiból azért akadt rendesen, hiszen az első három forduló felállásához képest a védelem három helyen is kicserélődött, mégpedig kényszerű okokból. A Cubilier-Hilton-Gillet-Yoann Lachor hátsó alakzat az első hat fordulóban egyáltalán nem változott, ám ezt követően szép sorban három focista is megsérült.

A sort a balhátvéd Lachor nyitotta, aki az RC Strasbourg elleni találkozón szenvedett lábtörést, és az orvosok minimum két hónap pihenőt jósoltak neki - a helyére a saját nevelésű, mindössze húszesztendős Benoit Assou-Ekoto került be a kezdők közé. Nem sokkal később a brazil Hilton következett, és ő még rosszabbul járt: az egyik edzésen rosszul lépett, és részleges térdszalagszakadást szenvedett, ami minimum három hónap kihagyást jelent. Őt a lengyel Jacek Bak pótolta, míg a 13. fordulót követően ugyancsak harcképtelenné vált jobbhátvédet, Cubilier-t Patrick Barullal pótolta Muller mester - azzal a Barullal, akit a nyáron el akartak küldeni az egyesülettől!

Nem Barul az egyetlen focista, akire eredetileg nem tartottak volna igényt a bajnokság kezdetén, ám mostanra mégis visszakerült a keretbe. Az elefántcsontparti csatár, Dagui Bakari a nyáron több angol egyesületnél is szerepelt próbajátékon, majd kis híján kölcsönadták az RC Strasbourgnak, de aztán mégis maradt, és csereként már többször is lehetőséget kapott. Hasonlóan járt a szenegáli középpályás, El-Hadji Pape Sarr is: őt a Nottingham Forest tesztelte heteken keresztül, majd csak a tartalékokkal edzhetett, ám a legutóbbi fordulóban az FC Sochaux ellen már a kispadra került, sőt, a hajrában be is cserélték - és éppen ő volt az, aki a győztes gólt szerezte az utolsó utáni percekben.