Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 1-én!

1964-ben ezen a napon született Salvatore Schillaci, az 1990-es világbajnokság olasz hőse. A Palermóban világra jött, később Toto becenéven ismertté vált labdarúgó 1982-ben mutatkozott be az olasz labdarúgás jegyzett osztályaiban, a C2 ligás Messinában lépett először ligamérkőzésen pályára. 1989-ig hű maradt a szicíliai klubhoz, az esztendő nyarán már a másodosztály gólkirályaként szerződött a Juventus FC-hez.

Remekül kezdett Torinóban, első szezonjában 15 találattal a Serie A góllövőlistáján (Marco van Basten, Roberto Baggio, Diego Maradona mögött) a negyedik helyen végzett. Ennek ellenére a válogatottban csak három hónappal a hazai rendezésű vb előtt mutatkozott be, a tornára is csak cserecsatárként jelölte Azeglio Vicini szövetségi kapitány. Toto azonban már az első lehetőséggel élt, az osztrákok ellen beállítása után két perccel győztes gólt szerzett, később pedig nem volt megállás.

Vicini váltott, a tornára megálmodott Andrea Carnevale, Gianluca Vialli ékpár helyett jött Roberto Baggio és Schillaci, akik egészen a harmadik helyig repítették a squadra azzurrát. A szíciliai csatár hat találatával a vb gólkirálya és a torna legjobb játékosa lett. Életének legemlékezetesebb napjai voltak ezek, hiszen a későbbiekben megközelíteni sem tudta 1990-es formáját.

Két szezont maradt még Torinóban, majd az FC Internazionaléhoz szerződött, de egyik idényében sem jutott hat gólnál tovább. 1994-ben, nem kis meglepetést okozva, Japánba szerződött, a Jubilo Ivatához írt alá. A távoli országban ismét rendkívül eredményesen futballozott, újra megtalálta önmagát. Játékos-pályafutása befejezése után visszavonultan élt, csak a közelmúltban tért vissza a média fókuszába, különböző televíziós produkciókban szerepelt.

1984-ben ezen a napon felbolydult méhkashoz hasonlított a Spanyol Labdarúgó Szövetség (Real Federación Espanola de Futbol - RFEF) madridi székháza. Európa egyik vezető futballnagyhatalmában ugyanis új elnök állt munkába, José Luis Roca Millán személyében, aki a testület történetének 21. presidentéje.

Elődje, Pablo Porta Bussoms elégedetten adhatta át a szervezet papírjait, folyamatban lévő ügyeit, hiszen kilenc, eredményekben gazdag esztendőt tudott maga mögött. Porta elnöksége alatt a nemzeti válogatott két világbajnokságon szerepelt, az 1982-esen rendezőként, de ott volt az 1984-es kontinensbajnokságon is, ahol döntőt játszhatott.

A katalán sportvezető - aki egy textilipari vállalat éléről került először a politikai életbe, majd onnan a sport világába - volt az 1982-es mundial szervezőbizottságának elnöke. Porta 1990 óta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökségének tiszteletbeli tagja.

Dévényi Zoltán