Vágólapra másolva!
Még a thaiföldi túra előtt beszélgettünk Lothar Matthäus szövetségi kapitánnyal, méghozzá elsősorban a jövőről. Személyi kérdéseket is érintettünk, amiből kiderült, hogy a német szakember jövőre szűkíteni akarja a magyar labdarúgó-válogatott keretét, továbbá több külföldön szereplő játékos - többek között Lisztes, Szabics, Tököli, Dragóner, Pető Tamás, Bodnár - teljesítményét is folyamatosan figyeli majd.

- Csak egy mondat erejéig visszatérve a máltai selejtezőre, a labdát sípszó után elrúgó Gera Zoltán sárga lapját - ami miatt Bulgária ellen nem játszhat - minek tartja: fegyelmezetlenségnek, vagy éretlenségnek?
- Utóbbinak. Ez nem fegyelmezetlenség, hanem butaság volt a részéről. Beszéltem vele az esetről, s neki is elmondtam, hogy a jelek szerint még nem fejeződött be nála végleg az érési folyamat. Tény, hiányozni fog majd a játéka a bolgárok ellen, de addigra kitaláljuk, kivel pótolhatjuk őt.

- A jövőben mennyire számít olyan futballistákra, mint a Máltán a keretből kimaradt Szabics, Tököli vagy Dragóner?
- Mindhárom futballista benne van az elképzeléseimben. Eddig azért nem kaptak lehetőséget, mert Tököli sokáig sérüléssel bajlódott, Dragónernek nagyon elhúzódott az átigazolási ügye, míg Szabiccsal az elmúlt meccseken elégedetlen voltam. Ettől függetlenül számítok rájuk, miként a Werder Bremenből felépülése után Lisztes Krisztiánra, a Debrecenből Böőr Zoltánra, a holland Bredából Pető Tamásra, a Kínában szereplő Kenesei Krisztiánra, vagy a Rodában játszó Bodnár Lászlóra.

- Miért nem ragaszkodik egy állandó, harmincas kerethez, amelyben mindössze négy-öt labdarúgó cserélődne?
- Pontosan ez a célunk a jövőben. Az elkövetkezendő három-négy hónapban folyamatosan figyeljük a kiszemeltjeinket, sőt osztályozzuk is őket. A minőségre koncentrálunk, továbbá azt akarjuk, hogy legyen konkurencia harc a csapaton belül, jóllehet a sérülések és más okok miatt meglehetősen szűkös a válogatási lehetőségem. Az biztos, hogy a jövőben nyolc-tíz labdarúgó nem kap több lehetőséget, szűkítjük a kört, igaz, csak a thaiföldi torna után, hiszen azokon a fellépések a Ferencvárosban, illetve a külföldön szereplő futballisták nem vehetnek részt.

A magyar válogatott vasárnap este indult el Thaiföld fővárosába, Bangkokba, s első mérkőzését magyar idő szerint 14.30-kor Szlovákia ellen játssza, amely mérkőzést a Sport2 élőben közvetít - akárcsak a két nappal sorra kerülő helyosztót. A másik találkozón Thaiföld Észtország ellen küzd meg, majd a két győztes kerül a döntőbe, előtte pedig a két vesztes lép pályára a harmadik helyért.

Bánki József