Vágólapra másolva!

1982: Barca-siker a spanyol rangadón

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 27-én!

1964-ben az olaszországi Jesiben ezen a napon született Roberto Mancini, az FC Internazionale jelenlegi vezetőedzője. A jeles alkalomból remélhetőleg senki nem fogja illetlen módon, Mr. X-ként felköszönteni a rendkívül népszerű Manciót, aki ebben a szezonban a milánói klub kispadján hat győzelem mellett már 13 döntetlent könyvelhetett el.

Élvonalbeli játékospályafutását 1981-ben a Bologna FC-ben kezdte, esztendő múltán igazolt későbbi nagy sikerei helyszínére, a Sampdoriába. Genovában 1997-ig játszott, majd három szezont még lehúzott a Lazióban is, majd 2000-ben rövid ideig az angol Leicester Cityben légióskodott. A Serie A-ban 541 mérkőzésen 156 találatot szerzett, amivel az örökgóllövőlista 15. helyén áll.

Kétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes, kétszeres KEK-győztes. Nem volt sok pauza a játékos és az edzői pályafutása között, hiszen 2001 februárjában már a Fiorentina kispadján ült - immár szakvezetőként. A firenzeiekkel kupát nyert, majd ugyanezt végrehajtotta a Laziót irányítva is. A jelenlegi szezon elején szerződött az Interhez.

1982-ben ezen a napon játszották a spanyol bajnokság 13. fordulójának nyitómérkőzését, a Real Madrid-FC Barcelona örökrangadót. A találkozó előtt a fővárosiak veretlenül, 20 ponttal vezették a tabellát, a katalánok négy ponttal lemaradva a negyedik helyen álltak. A két bajnoki ponton kívül így a legnagyobb kérdés az volt, hogy sikerül-e ellépniük a madridiaknak örök riválisuktól.

A Santiago Bernabéu stadionban zsúfolt lelátók előtt a fehérek Agustín - Juan José, Metgod, Paco Bonet, Camacho, Gallego, Stielike, Ángel, Juanito, Santillana, Isidro, a kék-gránátvörösök pedig Artola - Gerardo, Migueli, Alesanco, Manolo, Schuster, Quini, Víctor, Esteban, Maradona, Carrasco összeállításban kezdték a derbit. Ne felejtsük el megemlíteni a két hadvezér, Alfredo di Stéfano és Udo Lattek nevét.

Azon a mérkőzésen a nyugatnémet mester taktikája és csapata diadalmaskodott, a Barca a szezonban első találatát jegyzett Esteban révén az első negyedóra végén megszerezte a vezetést, s a rendkívül feszült hangulatú, durva mérkőzésen (García de Loza játékvezető kilencszer mutatta fel a sárga lapot) végül Quini hajrában született góljával 2-0-ra győzni tudott.

A lefújást követően botrányos jelenetek zajlottak le a pályán, a hazaiak nehezen viselték el veretlenségük elveszítését, ami miatt a Spanyol Labdarúgó Szövetség egy mérkőzésre betiltotta a Santiago Bernabéu stadiont. A madridiaknak a következő "hazai" mérkőzésüket így Alicantéban játszották.