Vágólapra másolva!
A Magyar és a Horvát Labdarúgó Szövetség vezetői titkos tárgyaláson egyezetettek egy esetleges regionális liga létrehozásáról, amely legkorábban 2006-ban indulna be. A ligában a horvát és magyar csapatokon kívül bosnyák, szlovén, osztrák és szlovák egyesületek szerepelhetnének. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke azonban kijelentette, hogy egyelőre minden csak ötlet szintjén merült fel, és csak megfelelő szponzorok támogatásával indulhatna be a bajnokság.

A horvát Index honlap szerint november 11-én és 12-én Budapesten találkoztak a magyar és horvát szövetség vezetői. Magyar részről ketten a labdarúgó-szövetséget, tízen az élvonalbeli klubokat képviselték, a horvátoktól Vlatko Markovic, a szövetség elnöke, Zorislav Srebric főtitkár és Damir Vrbanovic ligaelnök jelent meg. A titkos tanácskozáson egy regionális liga létrehozásáról volt szó, ami 2000 óta téma. Az elképzelések között három verzió merült fel, a Balkán Liga, a Közép-európai Liga és az Alpok-Duna-Adria Liga. A 2006-ban induló bajnokság ezt a hármat ötvözné, és horvát, magyar, bosnyák, osztrák, szlovén és szlovák csapatok vennének részt benne.

Damir Vrbanovic szerint a vezetők mindkét fél részéről egyetértettek abban, hogy egy ilyen liga jótékony hatással lenne az adott országok bajnokságának színvonalára is, és későbbi együttműködés alapját képezheti. Vrbanovic elmondása alapján a bajnokságban 12 vagy 16 csapat játszana, az ideális az utóbbi lenne, mert akkor 4 darab négyes csoportban zajlanának a küzdelmek, oda-visszavágós alapon, és minden csoportból az első kettő jutna tovább. A legjobb nyolc között már egyenes kiesés lenne, és egy meccsen dőlne el a továbbjutó kiléte, a pályaválasztót mindig előre kisorsolnák.

Zorislav Srebric, a horvát szövetség főtitkára a Vecernji List hasábjain úgy nyilatkozott, hogy 6 hónappal ezelőtt Zágrábban is tárgyaltak már, majd most a magyarok javaslatára találkoztak ismét, ezúttal Budapesten. A magyarok részéről ezúttal már konkrét javaslatok is felmerültek, azonban még semmi nem lett írásban lefektetve, de a résztvevők rangja jelzi az ügy komolyságát. A szlovákok részvételét főleg a magyar vezetők pedzegették, az osztrákok bevonása pedig elsősorban az anyagi vonzatok miatt merült fel. Srebric megerősítette mindazt, amit Vrbanovic is elmondott a csapatokról, és hozzátette, hogy a mérkőzéseket februártól májusig játszanák le, mert az említett országok klubjai ebben az időszakban általában már nem érdekeltek a nemzetközi kupákban. Ráadásul csak kilenc időpontot kéne kiválasztani, ezzel tulajdonképpen meghosszabbítanák az egyesületek nemzetközi szereplését.

Srebric szerint mindenki pozitívan fogadta az ötletet, de érdemi előrelépések akkor történhetnek, ha létrehoznak egy szervezőbizottságot, amelyben a résztvevők képviselői mellett a televíziós társaságok és szponzorok elöljárói vállalnának szerepet. Ez a bizottság dönthetne a részt vevő csapatokról, azaz nem a bajnokság állása határozná meg, hogy ki induljon, hanem az egyes gárdák eladhatósága. Srebric példaként azt hozta fel, hogy ha a külföldön kevésbé ismert Pécs vezetné a magyar bajnokságot, és a Ferencváros csak a középmezőnyben tanyázna, akkor is a zöld-fehérek indulhatnának, mert marketingszempontból sokkal előnyösebb lenne a részvételük. December közepén találkoznak újra a vezetők, és akkor már konkrét javaslatok születhetnek a meglévő ötletek mellett.

Vlatko Markovic szintén a Vecernji Listnek nyilatkozott, ám a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke volt a legvisszafogottabb. Szerinte nehéz lenne egy regionális ligát létrehozni, mert nem lenne akkora az érdeklődés, kevés a valószínűsége, hogy a meccsekre 40-50 ezer néző kilátogasson. Sokkal jobban érdekelné egy Közép-európai Liga, amelyben horvát, magyar, osztrák, cseh, szlovák és szlovén csapatok játszanának, de minden bajnokságból csak az első két helyezett indulna. Kiemelte, hogy a legfontosabb a szponzorok bevonása és a televíziós jogok biztosítása, és amíg nincs meg a megfelelő anyagi fedezet, addig nem lehet komolyan tervezni.

A horvát Index megkérdezte a szerb szövetség elnökét, Dragan Stojkovicot, aki csak az újságokból értesült a hírről. "Nehéz egy olyan találkozót és megbeszélést kommentálni, amelyről keveset tudok. Ha számítanának a szerb csapatokra, akkor feltétlenül támogatnám a javaslatot, de bevallom, érdekelne az UEFA véleménye is. Úgy vélem, először meg kellene próbálni az egykori jugoszláv tagállamok csapatai között pár mérkőzést játszani, hogy meglássuk, mit szólnának mindehhez a szurkolók" - vélekedett az egykori kiváló labdarúgó.

A délszláv térségben nem kis problémát okoz a háború óta, ha egykori tagállamok találkoznak, legutóbb Boszniában a szerb-montenegrói válogatott vb-selejtezőjét kísérte heves szurkolói összecsapás.

Amíg a horvát szövetség támogatná az ötletet, addig a klubok - a Rijeka kivételével - hallani sem akarnak a szerbek részvételéről.